SDA nikada neće pristati na reforme koje BiH mogu odvesti u dodatne etničke i teritorijalne podjele

SDA nikada neće pristati na reforme koje BiH mogu odvesti u dodatne etničke i teritorijalne podjele
Kvorum u državnom Domu naroda je najslabija tačka Dejtonskog sporazuma. To smo pitanje bili skoro rješili Aprilskim paketom. Trebamo u narednom periodu tražiti izlaz iz takve situacije, poručio je gostujući u Dnevniku TV1 predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

TV1: Znači li aktivni povratak Saveza za promjene u Parlament BiH prestanak krize na državnom nivou, barem kada je riječ o vladajućoj koaliciji?

DŽAFEROVIĆ: Ja mislim da Savez za promjene nikada nije ni odlazio iz institucija BiH. Bilo je nekih momenata kada su se davale neke najave na tu temu. Jedna sjednica Predstavničkog doma zbog toga je odlagana, na jednoj sjednici smo imali prisustvo, ali nisu aktivno učestvovali ni prilikom diskusije ni prilikom glasanja. Mislim da se sada stvari u BiH smiruju. Konačno je vrijeme da se institucije stabiliziraju, te da se stvari smire i da BiH i mi koji predstavljamo BiH u institucijama BiH radimo svoj posao zbog kojeg smo izabrani i zbog čega se nalazimo na tim poslovima.

Uvijek je moguće da vodite dvije dijametralno suprotne aktivnosti. Jedna je da budete konstruktivni, stabilizirate političku scenu, pravite napredak na evropskom i NATO putu, te u ekonomskim reformama, a druga je da imate stalno prisutne svađe, započne se, pa se onda odgovara. Mislim da je ovo prvo u interesu i nas koji tamo radimo i BiH i svih nas u BiH.

TV1: Čini ste da to bar trenutno nije u interesu SNSD. Njihovi poslanici i delegati nisu aktivni i odbijaju rad u Parlamentu. Šta je cilj takve politike SNSD i Milorada Dodika?

DŽAFEROVIĆ: Mislim da je to pogrešna politika, politika kojom SNSD vodi neku vrstu utakmice sa Savezom za promjene, jer je na vlasti u RS jedna politička garnitura, a u vlasti na nivou BiH iz RS druga politička garnitura. Među njima je prisutna, uglavnom i isključivo na inicijativu Dodika, neka vrsta negativne utakmice kada je u pitanju BiH, kao ko će više zaštititi interese entiteta, a kao, opet, interesi entiteta se štite tako što se ne učestvuje u institucijama BiH. Mislim da je to potpuno pogrešno, jer interesi entiteta se najbolje mogu štititi tako što će se poštovati institucije BiH i tako što će se učestvovati iskreno u radu institucija BiH.

Kada govorim o ovoj temi, govorim o principima na kojima je utemeljen Dejtonski mirovni sporazum. Njih je nekoliko, a pomenući dva koja su međusobno povezana – kontinuitet države i unutrašnja entitetska struktura. Ko god misli da može uzeti samo entitetsku strukturu, a zanemariti državu BiH, mora znati da na taj način vrši direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum.

TV1: Ali ta kriza traje već decenijama.

DŽAFEROVIĆ: Prema mom dubokom uvjerenju, to je povezano sa anomalijama koje BiH ima u svom ustavnom uređenju. Mi u Ustavu, nažalost, imamo ostavljene brojne mogućnosti za brojne vrste blokada i bojkota. To je nešto čemu ćemo se u narednom periodu morati ozbiljnije posvetiti. Međunarodna zajednica je do sada svojim aktivnostima, od 2006. godine, pokrivala tu vrstu anomalija, praznina i mogućih zloupotreba. Oni su odlučili da nemaju tako aktivnu ulogu kao što su imali ranije.

TV1: Oni su od 2006. godine imali politiku da daju mogućnost da se dogovore bh. političari, koji se očito ne mogu dogovoriti. Politička situacija turbulentna je već godinama. Ima li odgovornosti Vaše stranke za ovakvu situaciju u državi?

DŽAFEROVIĆ: Hvala Vam na tom pitanju. SDA je politička stranka koja je u svakom trenutku činila sve ono što je neophodno potrebno da država BiH funkcioniše. Uvijek smo imali otvorene i iskrene namjere. Imali smo otvorene i iskrene aktivnosti. Druga stvar je to što se nekada neke od tih aktivnosti politiziraju od strane naše političke konkurencije.
Recimo da se vratimo na period nakon izbora 2014. godine, pa da pogledamo u kakvom je stanju BiH bila prije 2014. godine i šta je od izbora 2014. godine do danas u BiH urađeno kada je u pitanju BiH. Niko ne može osporiti da je 2014, 2015 i 2016. deblokiran, nakon višegodišnjeg zastoja, evropski put BiH. Niko ne može osporiti da je BiH poduzela značajne reforme na NATO putu. Pregled odbrane deset godina nije mogao biti usvojen, a usvojen je sada u korist BiH i svih nas u ovoj zemlji. Imamo problem sa knjiženjem nepokretne vojne imovine. Ekonomske reforme su pokrenute u BiH.

TV1: Želite li reći da je sve to zahvaljujući SDA?

DŽAFEROVIĆ: Naravno. SDA je vodeća politička stranka u BiH. SDA je vodeća politička snaga i kako god hoće da nas proglase odgovornim za ono što nije u redu, mislim da isto tako treba pošteno priznati da je SDA zaslužna za ono što je u redu. Pokušavamo i trudimo se da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku.

Mi smo politička stranka koja je radi poštivanja prava hrvatskog naroda, kada je u pitanju koalicija sa HDZ-om BiH, da bi HDZ, kao politička stranka, participirao u onom kapacitetu u vlasti koji mu pripada po izbornom rezultatu i po ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda u BiH, doveli u pitanje koaliciju sa DF-om. Upravo iz tih razloga ta koalicija je dovedena u pitanje. Mi smo time pokazali da imamo ozbiljne i korektne namjere da u BiH svakome treba da pripadne ono što mu pripada po Ustavu i niko ne može dobiti ništa mimo toga.

TV1: DF će to obrazložiti time što nije htio da učestvuje u vlasti, jer nije htio da krši zakone. 

DŽAFEROVIĆ: Ne krše se zakoni. Mi možemo ući u analizu toga. Nikakvi zakoni nisu prekršeni. Postoje i odluke Ustavnog suda na tu temu, povodom jednog zakona koji se tiče energije, a ne ovog koji se tiče ingerencija Vlade i ingerencija jednog ministarstva. Dakle, mi smo tu bili potpuno u pravu.
Mi pošteno kažemo da u BiH treba svima da pripadne ono što im pripada po Ustavu i niko izvan toga ne može dobiti ništa više. To nam daje legitimitet, te pravo da vodimo ozbiljnu i odgovornu politiku. Mi nismo politička stranka koja će bilo kome bilo šta uskraćivati, a onda zbog tog uskraćivanja dati legitimitet da se traži i nešto što ne pripada.

TV1: Zašto onda Vaša stranka ima loše odnose sa HDZ-om BiH ili je to samo politički privid? 

DŽAFEROVIĆ: To pitanje treba da se postavi HDZ-u. Hvala Vam takođe na ovom vrlo važnom pitanju. Mislim da politika HDZ-a izlazi iz onih okvira da se participira u onome što političkim strankama pripada u BiH.

sefik-dzaferovic-slika-3

TV1: Šta to znači?

DŽAFEROVIĆ: To znači da HDZ BiH svojom politikom, posebno u posljednje vrijeme, pokušava da ide izvan onoga što može da pripadne političkoj stranci. Mislim da ulazi u sferu zahtjeva za dodatnim etničkim i teritorijalnim podjelama, te dodatnom diskriminacijom u BiH, a to je nešto što je apsolutno neprihvatljivo.

TV1: Treći entitet. Je li o tome govorite?

DŽAFEROVIĆ: Ja to još uvijek nisam čuo oficijelno od zvaničnika HDZ-a. Postoje zvaničnici HNS-a koji govore o tim stvarima. Naravno, i HDZ je to znao.

TV1: Administrativno-teritorijalna jedinica sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

DŽAFEROVIĆ: Nema te reforme u BiH koja može ovu državu odvesti u dodatne etničke i teritorijalne podjele. SDA nikada na takvu vrstu reformi neće pristati. Ja govorim o implementaciji presude u predmetu “Sejdić i Finci”. Dugo godina, od 2009. godine, mi pokušavamo da implementiramo tu odluku. Kada smo se upustili u implementaciju te odluke, vidjeli smo da se u Ustavu BiH moraju izbrisati etničke odrednice kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH.

Tada smo takođe vrlo korektno primijetili da najmanje brojem konstitutivan narod u BiH može biti doveden u nezavidnu situaciju kada je ta stvar u pitanju. Onda smo se zajedno sa Evropskom komisijom, sa Štefanom Fileom, uz saglasnost kompletne međunarodne zajednice, upustili u jedan proces, u kojem smo pokušali da riješimo jednu skoro nemoguću stvar, ali smo je, ja mislim, riješili. Ponudili smo politički model da bude osigurana ravnopravnost svih u BiH i da budu zaštićena prava najmanje brojnog konstitutivnog naroda u BiH.

HDZ to nije prihvatio i to zna cijela Evropska komisija. Kada govorimo o zahtjevima HDZ-a, oni izlaze izvan ovoga. Mi naravno ne možemo prihvatiti dodatnu diskriminaciju u BiH. Mi moramo implementirati odluku. Kada govorim o tim zahtjevima koji idu izvan toga, onda se to, prije svega, odnosi na to.

Imamo odluku Ustavnog suda u vezi sa Domom naroda FBiH. To je odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci kazao da se problematizira samo jedna rečenica u jednom članu, koja govori o tome da iz svakog kantona mora da bude po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda u Federalnom domu naroda. Ustav FBiH kaže da to treba da bude tako, ali ako ima takav izabran. HDZ u ovim razgovorima dovodi u pitanje uopšte i tog jednog koji je izabran. Ide se preko te odluke, preko zahtjeva Ustavnog suda BiH. Naravno, mi to ne možemo da prihvatimo.

Imamo Mostar. Drugi je izborni ciklus kako lokalnih izbora u Mostaru nema. Svi znamo da je to neophodno potrebno uraditi što prije.

TV1: Ali nema ih i zbog Vaše stranke, ne samo zbog HDZ-a.

DŽAFEROVIĆ: Mi smo nudili rješenja. Mi nudimo rješenje u kojem će se odigurati ravnopravnost svih i isključiti dominacija bilo koga.

TV1: Je li vi nudite rješenja ili uslovljavate, pa se ne može doći do nekog dogovora?

DŽAFEROVIĆ: SDA je politička stranka koja nudi rješenja. Za sve ovo o čemu govorim, mi imamo rješenja. Maloprije sam kazao šta je sa predmetom “Sejdić – Finci”, te šta je naš stav.

TV1: Uz dužno poštovanje, ni u jednom trenutku niste rekli SDA je odgovorna za ovo, već nudimo rješenja, a nećemo odstupiti od ovoga. 

DŽAFEROVIĆ: Ne mogu kazati da je SDA odgovorna, ukoliko SDA nudi normalna rješenja koja su na tragu implementacije odluke, osim da to iz kurtoazije kažem. Ne želim da govorim iz kurtoazije.

TV1: Slažem se sa Vama, ali je stanje na terenu vrlo dramatično. 

DŽAFEROVIĆ: Nije sve do SDA. SDA nudi normalna, realna rješenja koja ne prihvata drugi partner. Kada je Mostar u pitanju, mi smo u državnom Parlamentu ponudili zakon, zajedno sa SBB-om i sa ljudima iz Mostara iz drugih političkih stranaka, koji znači ravnopravnost svih i isključivanje dominacije bilo koga nad bilo kim. No, HDZ predlaže model u kojem ne samo da se potvrđuje dominacija Hrvata u Mostaru, nego i dominacija jedna političke stranke. Mi to ne možemo prihvatiti. Optuživati nas da smo odgovorni zbog toga što to ne možemo prihvatiti nije korektno. Mi za svako od ovih pitanja imamo inicijativu i rješenja – i za presudu “Sejdić -Finci” i za federalni Dom naroda i za Grad Mostar.

sefik-dzaferovic-slika-2

TV1: Hoće li SDA podržati HDZ u naporima da u Izbornom zakonu stoji da se “Hrvat bira isključivo iz reda onih koji dolaze iz HDZ-a BiH”?

DŽAFEROVIĆ: To je smiješno pitanje. Ko to može podržati?!

TV1: Jedno koje nije smiješno – odnosi SDA i SBB BiH. Postoji li ta koalicija?

DŽAFEROVIĆ: Postoji.

TV1: Funkcioniše li?

DŽAFEROVIĆ: Funkcionira, uz poteškoće, ali funkcionira. Nastala je nakon velike krize u Vladi FBiH i krize u FBiH. Uspostavom koalicije stanilizirano je stanje u FBiH. I dobro je da je to tada urađeno. Tada su došli lokalni izbori, nakon čega su se stvari poremetile. Koalicija i dalje funkcionira, ali mislim da postoji neodgovarajući odnos lidera SBB-a prema koaliciji i prema SDA. Tu je ključni problem.

TV1: Milorad Dodik, odnosno SNSD, ima tri delegata u Domu naroda PS BiH. Šta ukoliko se blokada rada Doma nastavi?

DŽAFEROVIĆ: Kvorum u državnom Domu naroda je najslabija tačka Dejtonskog sporazuma. To smo pitanje bili skoro rješili Aprilskim paketom. Jedan od motiva za to je bila i situacija koja je na sceni. Trebamo u narednom periodu tražiti izlaz iz takve situacije. Niko u BiH nema pravo bojkotovati institucije i nedolaskom ih proglašavati nepostojećim. Ako iz neopravdanih razloga hoće da bojkotuje, ima se smatrati da je prisutan. To je protivustavna aktivnost.

Mislim da tumačenje Ustava nije adekvatno i da tu može pomoći OHR. Da ukoliko trojica neće da dođu, da to ne može proći tek tako. Treba smisliti mehanizam, a do tada će biti ovako. To je teško antidejtonsko djelovanje i međunarodna zajednica se mora pokrenuti i riješiti ovo pitanje. Oni koji nedolaskom uskraćuju rad vrijeđaju Dejton i morat će ponijeti negativne konsekvence.

TV1: Jesu li političari svjesni da ovako ugrožavaju razvoj, zapošljavanje, reforme, MMF, mladi odlaze… 

DŽAFEROVIĆ: Nema generalnog odgovora. Nije moguće reći da svi jedu ili nisu. Volio bih da svi jesu, pa da se onda, unatoč svemu poigravaju, jer je to garancija da ovo što rade se ne isplati. Puno je posla koji se u BiH treba uraditi i na kome se stranke mogu takmičiti, a što je orisno, jer zbog toga i postoje stranke. Ukoliko ta utakmica krene s negativnim temama, onda je to opet put u destabilizaciju koja nikome ne odgovara. Mislim da dolazi vrijeme kada će to svi shvatiti.

(Vijesti.ba)

Back to top button