TRESE SE BOSNA – OTKRIVENO: MAFIJAŠKA PORODICA IZETBEGOVIĆ: NA TAJNIM RAČUNIMA IMAJU VIŠE OD 3 MILIJARDE DOLARA

 

Nadležne službe u Sarajevu svojedobno su, posebno 1995. i 1996. godine pokrenule istragu kako bi se utvrdilo gdje su završila financijska sredstva s tajnog računa Alije/Bakira Izetbegovića u Beču Interpol je, doznajemo, veći dio dokumentacije o tragu tog novca ustupio kolegama u Sarajevu, uključujući i popis svjedoka, kao i transkripte iskaza koje su pojedini svjedoci dali njemačkim i austrijskim istražiteljima, osim transkripta telefonskih razgovora kojima je Interpol raspolagao još od 1993. godine.

Međutim, Sarajevo je, kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, dokumentaciju iskoristilo isključivo za prikrivanje daljnje istrage i onemogućavanja pokretanja istražnih, ali i kaznenih postupaka pred sudovima.Istodobno je utvrđeno kako je sva dokumentacija o Izetbegovićevim tajnim računima u Beču jednostavno nestala iz Ministarstva sigurnosti, gdje je, navodno, bila pohranjena pod nadzorom tadašnjeg ministra Tarika Sadovića.

Pretpostavlja se da je Sadović uništio povjerljive dosjee koji skrivaju trag o tajnim računima Bakira Izetbegovića. Sadović je, kako doznajemo, dokumentaciju uništio prema dogovoru s njegovim političkim mentorom Bakirom Izetbegovićem, jer je jednim od obavještajnih izvješća u spisu utvrđeno kako je upravo Bakir Izetbegović, nakon smrti Alije Izetbegovića, potpisnik nekoliko tajnih računa na kojima se još do 2007. nalazilo više od 3 milijarde američkih dolara!

Kako u spisima i dosjeima Ministarstva sigurnosti postoji više spisa u kojima se navode tajni računi, Sadović je još prije nekog vremena ograničio pristup tzv. “povjerljivim informacijama”, uglavnom Srbima i Hrvatima koji su radili ili još rade kao ovlaštene osobe u Ministarstvu sigurnosti, otkriva nam izvor iz samog Ministarstva.

Tako je Sadović omogućio Izetbegoviću prikrivanje novca na tajnim računima koje je naslijedio nakon očeve smrti, ali je onemogućio i nastavak velike međunarodne istrage koja je trebala biti završena pred istražnim tijelima BiH.

globalno.org

Back to top button