MALI,ALI VAZNI SAVETI ZA DOMACICE…PA I DOMACINE!

Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

U cevima sudopere i umivaonika manje će se zadržavati naslage masnoće koje ih začepljuju ako povremeno sipate u sudoperu 2-3 kašike kuhinjske soli i prelijete čašom vrelog, jakog rastvora sirćeta.
KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE…

Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.

So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!

Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj “na vrh noža” sode bikarbone.

Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
KOCKICE LEDA U BOJI

Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandze, maline, mentola ili limuna dobicete kockice leda u boji koje ce odruseviti Vase malisane.

PRODUZITE SVEZINU PERSUNA

Operite i osusite strukove persuna, odkinite listice i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frizider. Ovako pripremljen persun mozete sacuvati oko 15 dana.

TESTO ZA PALACINKE

Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte casu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palacinke ce biti rastresitije i nece se lepiti.

MRLJE OD CRNOG VINA

Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite.

KADA KUVATE KUPUS

Kada se kuva kupus, po celom stanu se siri neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte serpu u kojo j se kuva kupus cistom krpom natopljenom sircetom.

VOSAK OD SVECE

Ako slucajno kapne vosak od svece, sacekajte da se stegne, ocistite ga tupom stranom noza, mrlju koja je ostala prekrijte tankom hartijom i preko nje predjite mlakom peglom. Ako fleka ne nestane postupak ponavljajte uvek sa cistom hartijom dok ne upije sav vosak.

MASNE MRLJE

Masne mrlje na tkaninanama uklonicete ako ih pospete talkom, a nesto kasnije iscetkajte.

CUVANJE HLEBA

U toplim letnjim daninma hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili jos gore, stavljeti u polietilensku vrecicu sto mnogi cine. Tako cuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je cuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.

SKUPLJANJE DIMA

Ako u prostoriji ima dosta pusaca, prostorija ce se ubrzo napuniti dimom i postati zagusljiva. Da bi se to izbeglo, upalite obicnu svecu i stavite je na sto. Ona ce vrlo brzo pokupiti sav dim i nece dozvoliti nagomilovanje novog.

malisaveti

Back to top button