EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA NEKO UMRE U AVIONU! OVO BI SVAKO TREBAO ZNATI RADI SEBE I DRUGIH!

 

Kakav je protokol kada neko umre u avionu, nije baš sasvim jasno jer svaka avio-kompanija ima svoj.

Kada je Keri Fišer 23. decembra prošle godine doživela srčani udar u avionu, i to 15 minuta pre nego što je iz Londona sletela u Los Anđeles, svetska javnost je ostala mirna i poželela joj brz oporavak. Ali četiri dana kasnije jedna 60-godišnjakinja nije živa sletela na zemlju.

Putnik koji je u avionu sedeo pored Keri svedoči da je ona samo “prestala da diše”, te da su drugi pokušavali da je reanimiraju dok nije stigla hitna pomoć.

Budući da se osam miliona ljudi ukrca u avion svakog dana, a da tri milijarde njih koristi vazdušni saobraćaj svake godine, smrt u avionu nije uobičajena, ali jeste važna tema.

– S obzirom na to veliki broj leti svakoga dana, a da je među njima sve veći broj starijih osoba, iznenađen sam da se zapravo to ne dešava češće – rekao je pilot Patrik Smit za “Business Insider”.

Postupanje sa čovekom koji premine u avionu kod većine avio-kompanija nije jasno precizirano i svi prevoznici imaju različite protokole u vezi sa preminulim putnikom.

– Imamo procedure za lečenje putnika sa zdravstvenim problemima – izjavio je portparol “Ameriken erlajnza” Ros Fajnstajn za “Travel and Leisure”. – Samo medicinski radnik, lekar, može konstatovati i izreći da je neko preminuo.

To znači da, ako ne postoji doktor u letelici, niko ne može zvanično da umre dok je u vazduhu.

Međutim, ako putnik umre usred leta, posada aviona pokušaće da utvrdi smrt tako što će proveriti da li osoba daje znake života, ali ne može i da izda zvanično saopštenje.

Mrtvo telo će tada biti premešteno u prazan red sedišta i vezano, a obično i prekriveno ćebetom. Ukoliko nema praznih redova sedišta, putnik ostaje u svom sedištu i biva pokriven ćebetom.

“Singapur erlajnz” je nekada u svojim flotama “erbus A340-500″, koje više nisu aktivne, imao orman koji je bio preimenovan u “orman za leševe”.

Ukoliko bi smrt nastupila ubrzo nakon poletanja, avion bi mogao da se vrati na aerodrom sa kog je krenuo. Neplanirana iskrcavanja posle smrti putnika su retka, ali postoje izveštaji koji svedoče da je toga bilo ranije.

(Telegraf.rs)

Back to top button