NEMAČKA NAORUŽAVA ERDOGANA? Za samo dva meseca Nemci odobrili 54 isporuke oružja Turskoj!

Prema navodima nemačkog ministarstva privrede od 1. januara 2017. godine, dakle za samo dva i po meseca, odobrene su 54 isporuke oružja Turskoj čija je ukupna vrednost 21,8 miliona evra.

 

Nemački mediji su nedavno izveštavali o tome da se Turskoj, zbog kršenja ljudska prava, sve više uskraćuje isporuka oružja. Nemačka vlada je saopštila da je odbijeno 12 zahteva isporuke oružja, a razlog je povećana zabrinutost zbog unutrašnjopolitičkih represija u Turskoj.

Erdogan

Foto: Profimedia

Međutim, prema navodima nemačkog ministarstva privrede, koje je odgovorno za izdavanje odobrenja, od 1. januara 2017. godine, dakle za samo dva i po meseca, odobrene su 54 isporuke oružja Turskoj čija je ukupna vrednost 21,8 miliona evra.

Dve najveće pošiljke su u kategoriji: bombe, torpeda i rakete čija vrednost iznosi skoro 18 miliona evra. Tome treba dodati i isporuke koje sadrže opremu za ratne brodove, vojnu elektroniku, kao i osam dozvola za isporuku nepoznatog broja pištolja. Iz Nemačke je prošle godine u Tursku izvezno oružje i ratna oprema u vrednosti od 84 miliona evra, što znači da je mesečna isporuka bila u vrednosti od sedam miliona evra. Dakle, od početka ove godine je mesečna isporuka porasla na devet miliona evra.

oružje

Foto: Profimedia/ilustracija

STRAH OD ZLOUPOTREBE

S obzirom da je Turska članica NATO, Nemačka vlada ističe da se ograničavanje isporuke oružja i vojne opreme primenjuje samo „iz posebnih političkih razloga u pojedinačnim slučajevima”. Pritom veoma važnu ulogu ima poštovanje ljudskih prava. Inače, od pokušaja puča u Turskoj, u julu 2016. godine, Berlin je postao oprezniji jer strahuje da će to oružje biti upotrebljeno za povećanje pritiska na sopstveno stanovništvo i „ u kontekstu internih represija ili konflikta sa Kurdima”.

PUTIN na mukama zbog IZRAELSKO-SIRIJSKIH čarki i POTENCIJALNOG produbljivanja SUKOBA!

Poslanik u nemačkom parlamentu Bundestagu, Jan van Aken, kaže da je dobro što je nemačka vlada odbila nekoliko isporuka oružja Turskoj, ali da je sledeći cilj da „Turska iz Nemačke uopšte ne dobija oružje. On kaže da turska vlada vodi rad „u sopstvenoj zemlji i Siriji i da sve više nastupa diktatorski”.

– Zahtevamo hitnu obustavu isporuke oružja Turskoj sve dok turski predsednik Erdogan vodi rat protiv sopstvenog stanovništva –  izjavila je za Pasauer noje prese, Katrin Gering-Ekart, predsednica Kluba poslanika stranke Zelenih u Bundestagu. Ona kaže da i „za članice NATO važe ljudska prava i demokratski standardi koje Turska trenutno masovno krši”.

Bundestag

Foto: Profimedia/ilustracija

UNOSNI POSLOVI SA TURSKOM

Šefica Levice Katja Kiping je zatražila da nemačka vlada blokira sve državne naloge koje ima proizvođač i izvoznik oružja Rajnmetal. „Koncern iz Diseldorfa planira da proizvodi tenkove za Tursku”, kaže Kiping i dodaje: „Nemačka vlada mora okončati unosno industrijsko partnerstvo sa ovom fabrikom oružja”. Rajnmetal je nedavno saopštio da brani planove o širenju poslovanja: „Turska je i dalje važan trgovinski partner Nemačke, sasvim integrisan Nato partner i kandidat za članstvo u EU”.

 

Prema pisanju lista Velt koncern iz Diseldorfa na zahtev Turske planira igradnju fabriku municije u Turskoj u okviru zajedničke firme. Osim toga postoje pripreme za osnivanje nemačko-tursko-malezisjke firme za proizvodnju tenkova. Procenjuje se da će u naredne dve ili tri godine nemačke firme za naoružanje i vojnu opremu sklopiti ugovore vredne preko deset milijardi evra. Pri tome Rajnmetal ima veoma dobre šanse. Paleta proizvoda se kreće od tenkova Leopard 2 do 15.000 vojnih vozila, oklopnih vozila Puma, pa do komunikacione mreže za vojna vozila (MoTaKo).

Napredak kurdskih tenkova ka Tikritu

Foto: Profimedia

Nemačko-turski ondosi su u poslednje vreme veoma zategnuti, a posebno nakon otkazivanja nastupa turskih političara na predizbornim skupovima u Nemačkoj. Turski predsednik Erdogan je rekao da će nastaviti poređenje sa nacistima sve dok ga Evropa bude nazivala diktatorom. Erdogan je takođe rekao da do 16. aprila, kada se održava referendum u Turskoj, ne planira posetu Nemačkoj. Turci će na referendumu odlučivati o reformi ustava koja Erdoganu daje daleko veću vlast.

 

srbijadanas.com