Petnaestogodišnji Kerim za 35 sekundi glavom razbio 111 blokova

Petnaestogodišnji Kerim za 35 sekundi glavom razbio 111 blokova
Kerim Ahmedspahić, mladi tekvondista iz BIH, oborio je svjetski rekord u lomljenju građevinskih blokova glavom.

Kerim Ahmedspahić je u nizu u samo 35 sekunci slomio čak 111 blokova čime je neslužbeno oborio Guinnessov rekord.

Vijest je prenijela i ugledna agencija AP, a nevjerovatnom dokazu snage svjedočila je i komisija Guinness World Recorda. Ahmedspahić ima samo 15 godina i trenutno živi u Brezi. Osim AP-a, ovu vijest su prenijeli i drugi poznati svjetski mediji.

“U pitanju je razbijanje ploča glavom sa saltom unaprijed u svega jednoj minuti. Dojučerašnji rekord je bio 91 ploča u minuti, a ja sam postavio novi rekord. Moj novi rekord je postavljen za svega 35 sekundi, a razbio sam 111 ploča. Dva mjeseca sam se intenzivno spremao za ovo, tako da sam se nakon obaranja rekorda lijepo osjećao”, rekao je danas za Source.ba portal Kerim Ahmedspahić.

kerim-rekord-2

Na pitanje kakvo je bilo njegovo zdravstveno stanje nakon ovog podviga, te da li je osjećao neke posljedice Kerim je rekao:

“Nisam imao nikakvih problema. Sve se super završilo. To su ploče debljine oko pet centimetara. One uglavnom služe u građevinske svrhe, koriste se za izgradnju stepenica i slično”, poručuje Kerim.

“Bilo je trenutaka kada pomisliš da ćeš možda odustati, ali sam bio siguran u sebe i svoje treninge. Svi u klubu smo bili sigurni da ću uspjeti u svojoj namjeri”, ističe mladić iz Breze.

I pored brojne djece koja se danas bave fudbalom, košarkom ili nekim drugim poznatijim sportovima, Kerim se odlučio za neobičnu sportsku disciplinu.

“U klubu u kojem treniram, jedan od prijatelja kluba je Muhamed Kahrimanović, koji je višestruki rekorder i koji je poznavao sve ove discipline. On nam je dao prijedlog u skladu sa mojim mogućnostima da ja probam da oborim rekord. Ja sam pristao na to i počeo sam da se spremam za taj podvig. Sada imam neke nove planove tokom ljeta, iako je još uvijek sve neslužbeno”, kaže Kerim.

kerim-rekord-3

Objašnjava na koji način je trenirao za obaranje rekorda.

“Trenirao sam klasične vježbe vrata i ramenog pojasa. Radio sam vježbanje salta na spužvama i tvrdim predmetima. Svakodnevno smo se pripremali za obaranje rekorda”, rekao je Kerim Ahmetspahić.

Kerim nije jedini koji je postavio novi rekord. Majstor taekwondoa iz Visokog, Edin Kajević, postavio je novi rekord u razbijanju limenki laktom. Dosadašnji rekord držao je Pakistanac Muhamed Rashid. On je za jedan minut uspio razbiti 77 limenke. Kajević je za 51 sekundu razbio 84 limenke i tako postavio novi rekord.

Ado Dulas, Bosanac sa prebivalištem u Austriji, uspio je razbiti 76 siporeks ploče za 20 sekundi, a sve vrijeme u ruci je držao jaje.

Žongler Suad Bajrić je stojeći na glavi nogama okretao dvije košarkaške lopte 32,28 sekundi. Dosadašnji svjetski rekord postavljen u Njemačkoj držao je Cino Ozguvenc i iznosio je 20,20 sekundi. Sve rekorde je potvrdio certificirani sudija Rekord Instituta iz njemačkog Hamburga Muhamed Kahrimanović.

(Vijesti.ba / SB)

Back to top button