SDA odgovara na kritike: SDP BiH treba još dugo ostati opozicija

SDA odgovara na kritike: SDP BiH treba još dugo ostati opozicija

Kako navode, SDP je politička stranka za vrijeme čije vlasti ne samo da BiH nije napredovala nego je i nazadovala.“Oni su svojim truhlim kompromisima, prije svega sa SNSD-om, radi pukog ostanka na vlasti u nekim važnim segmentima urušili dostignuti nivo reformi. Tako je uništen Zakon o sukobu interesa za vrijeme SDP-a. Na isti način su bespovratno su ograničena prava povratnika kroz Zakon o prebivalištu, što je jedan od ključnih razloga što Bošnjaci nemaju načelnika u Srebrenici”, piše u saopćenju.

Dodaju da SDP kao opozicija u ovom mandatu pokazuje da treba još dugo i ostati opozicija, jer nema nikakvih ideja koje bi ovu zemlju unaprijedile, nego na bazi poluistina obmanjuje javnost.

“Hronično neinformisani i neupućeni SDP oslanja se na populistička saopćenja, koja po pravilu nemaju uporišta u činjenicama. Ali SDP-u činjenice i ne trebaju, jer se još uvijek drže komunisticke parole: Ko drukčije kaže, taj kleveće i laže”, navode iz SDA.

Iz SDA su pobrojali i, kako navode, rezultate SDP-a kao vodeće stranke u vlasti:

“- EU put bio je u potpunoj blokadi;
– Proces NATO integracija i uknjižba perspektivnih vojnih lokacija također su bili potpuno blokirani: za 5 godina su uknjižene samo 2 lokacije. Aktuelna vlast je za 20 mjeseci uknjižila 24 lokacije;
– Kriminalni ugovor sa Muhlbauerom je bilo naslijeđe vlasti SDP – pa ipak su imali obraza praviti problem od toga. Sada, kada je situacija s pasošima riješena u korist građana, SDP šuti, ne nudeći građanima izvinjenje;
– “Državotvorni SDP” je iz želje da ne kvari dobre odnose sa SNSD i tadašnjim ministrom Sredojem Novićem držao godinama Zemaljski Muzej zatvoren – ova vlast učinila je sve da ga ponovo otvori;
– Sudskim sporom bio je ometen projekat izgradnje mosta na Svilaju – gradnja je sada konačno pokrenuta;
– Proces digitalizacije godinama je bio u blokadi, a sada je pokrenut, i među prvima smo u regionu;
– BiH je bila na Moneyval crnoj listi – ova vlast izvršila je sve obaveze i skinuti smo sa crne i sive liste;
– Sporazum sa EUROPOLOM bio je u blokadi – sada je potpisan i implementiran;
– Treći energetski paket bio je u blokadi – ova vlast ga je pokrenula;
– Stagnacija ekonomskog razvoja je okončana: dok je u prethodnom mandatu rast GDP-a bio 0,9 posto sada je oko 3%. Dok je izvoz rastao po stopi 1,2 posto, danas raste po stopi 5,6 posto , u prošlom mandatu broj novouposlenih iznosio je par hiljada, a sada već ide prema 50.000″, stoji u saopćenju.

Dodaju da na razini FBiH vladavina SDP imala je još poraznije rezultate. podsjećaju i na, kako kažu, katastrofalnu i kriminalnu privatizaciju zavidovićke Krivaje, i činjenicu da su sve privatizacije na koje se SDP danas žali pokrenute u mandatu njihovog premijera Nermina Nikšića.

Pročitajte:
Epilog dolaska Mogherini: Lideri stranaka “ujedinjeni” na 60 minuta, a predstavnici RS-a posvađani

“Zato je za SDP bolje da se posveti učenju na vlastitim brojnim greškama, umjesto obmanjivanja javnosti propagandističkim pamfletarenjem”, zaključuju iz SDA.

Klix.ba

Back to top button