Cvijanović: BiH ne može u EU dok ima visokog predstavnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da nije moguće da jedna zamlja postane član EU sve dok ima visokog predstavnika.

Cvijanovićeva je rekla da u tom smislu nije moguće ni da BiH dobije status kandidata, a pristupanje BiH EU u idealnim uslovima bilo bi 10 do 12 godina nakon sticanja kandidatskog statusa.

Odgovarajući na poslanička pitanja tokom “Aktuelnog trenutka” u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ona je rekla da je pitanje bezbjednosti prioritetno za Srpsku i da se moraju jačati policijske strukture koje su obilježje Srpske.

“Bilo je značajnih ulaganja. Oko 400 vozila za policiju je nabavljeno za nešto više od 12 miliona KM prije dvije godine, a lani je oko osam miliona KM uloženo u potrebe savremenog naoružanja i opreme. Tu je i projekat rekonstrukcije kasarne `Zalužani`, za šta je potrebno 6,5 miliona KM”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su izvršene organizacione promjene radi povećanja nivoa opšte bezbjednosti, kako bi Srpska bila sposobna da se odupre prijetnjama terorizma.

Kada je riječ o slovenačkoj tužbi pred Arbitražnim sudom u Vašingtonu protiv BiH u vezi sa Termoelektranom “Ugljevik jedan”, Cvijanovićeva je rekla da je riječ o ogromnim iznosima potraživanja, izražavajući nadu da će sve to završiti bez posljedica i štete po Srpsku.

“Nastavak ovog abitražnog spora očekuje se krajem ove godine”, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o podsticajima poljoprivrednicima, Cvijanovićeva je navela da je Srpska na tom planu uhvatila ritam za 2016. godinu, te da je za prošlu godinu isplaćeno više od 44 miliona.

“Ostalo je još 15 miliona da se isplati i da se uhvati ritam za tekuće obaveze”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je aranžman sa MMF-om upitan zbog stalne blokade na nivou BiH, gdje nema institucionalnog djelovanja, te da je Srpska još lani u decembru ispunila obaveze da povuče tranšu.

Premijer Srpske je rekla da bi ova sredstva MMF-a značajno olakšala izvršenje budžetskih obaveza, ali da ona nisu presudna.

“Predstavnici MMF-a su rekli da je moguće da se taj rok produži do polovine aprila, ali ako to ne urade neće biti tranše ni u aprilu”, dodala je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o funkcionisanju mehanizma koordinacije u BiH, koji je u krizi, Cvijanovićeva je istakla da tu nema stvarnog pomjeranja, ali da je Srpskoj bitno da je taj mehanizam usvojen na način koji odgovara Srpskoj.

“Da li će to neko blokirati? Neka blokiraju ako im je toliko stalo do evropskog puta”, poručila je Cvijanovićeva.

 

fokus.ba

 

Back to top button