“Hrvatski i srpski su jedan jezik”, stotine intelektualaca potpisalo

"Hrvatski i srpski su jedan jezik", stotine intelektualaca potpisalo deklaraciju

Foto: 123rf

NAKON što se održala serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, više od dvjesto stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih znanosti potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi” kojemu je cilj bio podizanje svijesti o jeziku te kako bi se aktivno utjecalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Još uvijek nije poznat točan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države.

 

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstavit će 30. ožujka u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženje Krokodil te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresiranim građanima 1. travnja na web stranici jezicinacionalizmi.com, gdje će oni koji ju podržavaju moći i potpisati, javlja Radio Sarajevo.

Inače, Deklaraciju je do sada potpisalo više od dvjesto lingvista, književnika, znanstvenika, aktivista i drugih uglednih javnih osoba iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Među njima su, između ostalih, i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Inače, osnovna namjera ovog projekta je problematiziranje pitanja postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka.

 

index.ba

Back to top button