VIDEO Nakon oluje u Australiji 50.000 domaćinstava bez struje, očekuju se poplave

Snažan ciklon Debbie prošao je sjevernu australijsku obalu i napravio izvjesnu materijalnu štetu, a povrijeđen je jedan muškarac, na koga se srušio zid kuće.


debbie

On je prebačen u bolnicu, ali nije poznato u kakvom se stanju nalazi, prenose agencije.

Kako se navodi, jaki vjetrovi, obilne kiše i povećan nivo mora pogodili su rano jutros sjevernu australijsku obalu, napravili štetu na kućama, uništili čamce u marinama i ostavili oko 50.000 domaćinstava bez struje u tom dijelu Australije.

Reuters navodi da je vjetar dostigao brzinu od 260 kilometara na sat, a ciklon je svrstan u četvrtu kategoriju, što je samo jedna manje od najopasnije pete kategorije.

Ciklon Debbie je stigao do obale nešto posle dva sata ujutro po lokalnom vremenu, a vlasti navode da su telefonske veze bile u prekidu, kao i emitiranje nekoliko televizijskih kanala.

Zatvorene su luke, kao i aerodromi, rudnici, škole.

U nižim predjelima očekuju se poplave jer je oluja napravila velike valove i podigla nivo mora.

Iako je naređena evakuacija stanovnika, policija je Reutersu rekla da nisu sigurni da su svi stanovnici poslušali to naređenje.

Kako su kazali, oluja nije zaustavila neke surfere koji su otišli na jednu od plaža kako bi surfali.

U toku noći, ciklon Debbie je oštetio krovove i električne vodove na otoku Whitsunday.

Vlasti su upozorile da će ciklon, koji se sporo kreće, nekoliko sati da “tutnji” kroz regiju, prije nego što počne da slabi, navodi AP i dodaje da su vlasti primile 98 poziva za pomoć, kao i da su odgovorile na većinu tih poziva.

Ciklon prijeti i da uništi ili ozbiljno ošteti brojne usjeve na farmama, poput paradajza, manga i paprika.

(Bportal.ba)

Back to top button