Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo veći broj letova i nove linije

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo veći broj letova i nove linije

Foto: Arhiv/Klix.ba

Za razliku od zimskog perioda uvode se i nove linije. Prvi letovi po novoj šemi počeli su danas.

“Već početkom aprila dvije nove aviokompanije TUIfly i Wizz Air uvode letove za Brisel i Budimpeštu. Također, aviokompanija Swiss ponovo uspostavlja avioliniju za Cirih, a Norwegian Air Shuttle pored linije za Štokholm, uspostavlja konekciju s Oslom. Aviokompanija AtlasGlobal u ljetnim mjesecima planira uspostaviti avioliniju za Istanbul”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković.

U ljetnim mjesecima očekuje se povećan broj charter letova kao i prethodnih godina. Čureković kaže da će sve to utjecati na pozitivan trend poslovanja, što je njihov primarni cilj.

Kada je riječ o novinama na aerodromu, akcent je ove godine na proširenju postojeće infrastrukture.

“Planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaone za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi”, kazala je Čureković.

Također, radi se na poboljšanju usluge za putnike s invaliditetom i ograničenom pokretljivošću (PRM). Postavljen je interfon na parkingu ispred Terminala A pomoću kojeg putnici komuniciraju s osobljem unutar zgrade. Na ovaj način se PRM putnicima omogućava efikasnija i brža usluga.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošle godine je prošlo više od 800.000 putnika, a ove godine se pripremaju za dodatni rast.

klix.ba

Back to top button