Posle svih kafa koje ste u životu skuvali – da li uopšte znate da izaberete, napravite i pijete kafu? (FOTO) (VIDEO)

Tomislav Jovanović, kuvanje kafe, domaća, turska kafa
Foto: Telegraf

Gledajte na kesici kafe sitna slova, da ne biste srkali stočni grašak ili GM soju! Ne tražite “pečeniju kafu”, pije se kafa, ne ugalj! Ne puštajte vodu da vri, trenutak pre toga je gotova! Ne pijte vrelu kafu, ona daje užitak tek posle trećeg minuta!

Tomislav Jovanović iz Kruševca, koji se bavi preradom, mešanjem, pečenjem i prodajom kafe dao je ove savete  čitaocima Telegrafa sa kragujevačkog Sajma čokolade, kafe i toplih napitaka.

– Pre nego što se požalite na kafu koju pijete, gledajte kesicu kada kafu kupujete. Na njoj mora da bude navedeno, bar sitnim slovima, ima li u njoj surogata- stočnog graška, soje prirodne, ali i GMO soje. Uvoznici i prerađivači kafe lepo zarađuju stavljajući u nju surogate, ali kupci u radnjama treba da biraju za svoje pare.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Dobru kafu odaje i miris kada kesicu otvorite. Zapahne li vas? Treće, ako kupujete kafu tamo gde je peku i melju, ne tražite zaboga “pečeniju”. Kafa je kao hleb, pečeno je ili nije pečeno. Prepečena kafa je ugljenisana, izgubiće ukuse i eterična ulja koja je i čine kafom – savetuje Jovanović, poučen dugogodišnjim iskustvom.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

On je na sajmu svoju kafu kuvao u džezvama ugneždenim u pesak, a zakuvavao je dobro pazeći da voda ne provri. I nije stavljao više od pune kašičice, ako je kafa dobra nije potrebno više od toga.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Kafu možete usuti u vodu čim se malo zagreje, pa mešati dok se ne rastopi. Kada “izbije prvi ključ” skidajte je s vatre. Na dobroj kafi mora da postoji lepa pena, a ona mora da miriše tako da vas i taj miris osvežava i budi. Kada penu sklonite kašičicom, treba da vas zapljusne novi nalet mirisa iz tečnosti. I ne pijte je odmah, kafi treba par minuta da otpusti u vodu svoja eterična ulja. U principu, najbolja i najgora kafa, ako se piju vrele, skoro su iste. Sačekajte jedno tri minuta da “se odaju”- savetuje ovaj “kafedžija”.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Dobra kafa nije gorka, napominje Jovanović, a nikako nije kisela. Mora da bude “kao mleko” kad dodirne nepca i grlo.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Tomislav Jovanović nam je demonstrirao kako se kufa kafa:

(Marija Raca)

Pogledajte sve vesti

Back to top button