ŠAROVIĆ IZVUKAO DODIKA NA ČISTINU: Ako RS želi novac MMF-a, onda SNSD mora glasati za Zakon o akcizama!

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je na današnjoj sjednici povećanje akciza na naftu, ali time ovaj, skoro dvogodišnji spor nije razriješen, nego je samo transferiran u Parlament BiH, koji će na koncu prihvatiti ili odbiti ponuđeni zakonski prijedloga

Nacrt zakona o korekciji akciza dobio je većinsku podršku ministara, ali protiv su glasali predstavnici Saveza za promjene (Mirko Šarović i Igor Crnadak), što praktično znači da će Savez za promjene glasati protiv i na sjednici Parlamenta BiH, odnosno da povećanje akciza na naftu u konačnici zavisi od stava zastupnika SNSD-a Milorada Dodika.

Ako zastupnici Dodikove partije žele novac od MMF-a za podršku budžetu i ako žele nove kredite EBRD-a za nastavak cestogradnje, onda će morati prekinuti blokadu državnog Parlamenta, doći na sjednicu oba doma i zajedno sa zastupnicima SDA i HDZ-a usvojiti predloženi Zakon.

“Ministar Crnadak i ja smo glasali protiv iako podržavamo razvoj infrastrukture i reformski put BiH, ali smo naglašavali više puta da se kroz ovaj namet od 15 feninga osigura minimalan nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji, a to su poljoprivrednici. Bez posebnog plana oni će doći u tešku situaciju. Mi smo u više navrata tražili da se uvede kategorija plavog dizela ili da se od 15 feninga odvoje 3 ili 4 feninga za podsticaj poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog SSP-a. Nije bilo razumijevanja za naš stav, ne mislim na kolege u Vijeću ministara, ali očito da predstavnici Vlade RS-a i MMF-a nisu imali razumijevanja i šuti se o aranžmanu sa MMF-om, a očekuje se da ovaj dio tereta podnese Savez za promjene”, rekao je ministar Šarović nakon današnje sjednice Vijeće ministara BiH, čime je de facto sav teret odgovornosti za sudbinu aranžmana s MMF-om prebacio na Dodikov SNSD.

haber.ba

Back to top button