SDA: Podržavamo pojedince i institucije koje svojim radom afirmiraju bh. kulturu

SDA: Podržavamo pojedince i institucije koje svojim radom afirmiraju bh. kulturu
SDA još jednom izražava podršku pojedincima i institucijama koji su svojim zalaganjem i umjetničkim radom afirmirali bosanskohercegovačku kulturu na međunarodnoj sceni.

Oštro se suprotstavljamo politikama koje marginaliziraju i ugrožavaju internacionalnu kulturnu scenu, regionalnu i međunarodnu saradnju, festivalsku i produkcionu djelatnost, saopćili su iz te političke stranke.

– SDA kulturu smatra strateškom djelatnošću pa će podsticati ulaganje u kulturnu produkciju, tražiti da se sistem ditribucije novca učini transparentnim, štititi profesionalne kriterije, razvijati i modernizirati institucije, depolitizirati javne ustanove i vratiti struku u fokus, zaštiti kulturno-historijsko nasljeđe, podržati razvoj nezavisne umjetničke scene, sačuvati darovite umjetnike da stvaraju u svojoj državi i doprinose njenoj kulturi.To će biti jedan od prioriteta naše politike u procesu EU integracija, jedan od naših principa prilikom ulaska u evropsku familiju – kaže se u saopćenju SDA.

U  BiH, kako se dodaje,  postoji umjetnička zajednica koja je promovirala kulturu kao prostor slobode u najtežim trenucima naše historije, koja afirmira kulturu dijaloga i tolerancije, međuetničke saradnje i emancipacije.

– Stoga ćemo se kroz izvršnu i zakonodavnu vlast zalagati da se u najkraćem periodu kroz zakonsku regulativu i budžetsku politiku otvore nove razvojne perspektive kulturne industrije – kažu iz SDA.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button