Detalji sa sjednice Predsjedništva SDA: Zašto Osmanović i Ahmetović prešućuju ovaj detalj?

Iako nakon maratonske sjednice nije bilo izjava za medije, detalji su došli do novinara.

Svako ko iole prati politička dešavanja u BiH, vrlo lahko je mogao zaključiti da je izvor svih tih informacija bio Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA. Zašto je to lahko zaključiti? Pa zato što su se u medijima pojavljivale isključivo informacije koje idu u korist Osmanoviću i njegovoj “struji” u Srebrenici, na čijem je čelu zastupnik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović.

Tema oko koje su se lomila komplja u SDA bio je napad upravo na Osmanovića, te događanja u lokalnoj SDA, gdje su na jednoj strani Hamdija Fejzić, a na drugoj Sadik Ahmetović i nekoliko odbornika u Skupštini.

Uglavnom, o izvještaju kojeg je napravila grupa na čijem je čelu Alma Čolo nije se donijela nikakva odluka.

Zanimljivo je da su se u medijima koji su bili na vezi sa “dobro upućenim izvorima” pojavljivale uglavnom informacije koje su išle u korsti Osmanoviću i Ahmetoviću – da iza napada u Srebrenici na Osmanovića stoji Fejzić, ko ga je sve branio i u kojoj je kafani nakon sjednice ko sjedio.

No, “dobro upućeni izvor” nije medijima prenio jedan detalj iz izvještaja zbog kojeg bi u SDA mogli ponovo “navratiti” policija i tužioci, kao što su to nedavno uradili u slučaju Zukića, Kukića i Sarajlića.

U dijelu izvještaja Alme Čolo navodi se:

-Nakon saslušanja navedenih osoba i uvida u određene pisane akte Komisija je utvrdila da su međuljudski odnosi u OO SDA Srebrenica već duži vremenski period teško narušen, da nije postojalo jedinstvo Kluba SDA u SO Srebrenica, da su postojala određena lobiranja za prelazak na jednu ili drugu stranu ( iz izjave Tife Efendić proizilazi da joj je Sadik Ahmetović nudio da joj pomogne da dobije posao u Fondu PIO u Tuzli u kojem je zaposlena i njegova žena, a preko direktora Fonda Behaije Krnjića, ako pređe na suprotnu stranu od Hamdije Fejzića, tj. na stranu Alije Tabakovića.)

izvjestaj-sda-ahmetovic

 

 

 

 

 

 

Dakle, Ahmetović nudi posao u Tuzli (?!) da bi dobio nečiju “ruku” u Srebrenici. Tako se barem tvrdi u izvještaju. Drugim riječima, Ahmetović trguje utjecajem.

Ima li u svemu krivičnog djela, stvar je kojom bi se mogli pozabaviti policija i tužioci.

(Bportal.ba)

Back to top button