SVE TAJNE LJUBAVI 5 HRVATSKIH VLADARA: Pavelić bio papučar, Tuđman popustio čarima svoje maćehe

Vladari

Hrvatsku istoriju u 20. veku više ili manje zabeležila su petorica vladara: car Franjo Josip, kralj Aleksandar I. Karađorđević, poglavnik Ante Pavelić, maršal Josip Broz Tito i predsednik Franjo Tuđman i svi oni, osim što su bili političari, državnici i vojskovođe ili diktatori, imali su i svoje životne saputnice koje su ostavile pečat u njihovoj vlasti.

Prema pisanju hrvatskog Ekspresa, poslednji austrijski car i mađarski kralj, njegovo apostolsko veličanstvo Franjo Josip I., s 24 godine oženio se bavarskom princezom Sisi (16). Mlada carica je, kako se nvodi, impoznatnom brzinom izrodila troje dece. Ali, piše Expres, ona nije marila za tradiconalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Tek nakon 20 usamljenosti car je pronašao ljubavnicu, i to u liku najpoznatije bečke glumice Katarine Šrat, što mu, kako se tvrdi, austrijska javnost nije zamerila. On je na jezeru Bad Ićle glumici napravio vilu, koju je nazvao po njenom prezimenu, u kojoj se par u velikoj diskreciji družio sve do smrti.

Napominje se da je srpski istoričar Petar Stanković u svojoj knjizi ”Kralj bez zemlje i princeza bez miraza” napisao da je kralj Aleksandar I. Karađorđević bio mnogo “razvratniji” od svog prethodnika koji je vladao hrvatskim zemljama. Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta učestvovao i u dvobojima u kojima niko nije bio čak ni povređen.

Nakratko se smirio kad se oženio rumunskom princezom Marijom s kojom je imao troje dece. Ekspres, međutim, navodi da nije prestajao sa “susretima za jednu noć”. Doktorka Denisa Legac navela je nedavno da je na dvoru Karađorđevića postojala cela “institucija” koja se brinula o smeštaju njegove vanbračne dece po okolnim selima. A nakon nekog vremena, kralj je, kako se navodi, odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku, u naposrednoj blizini dvora.

Foto: Wikimedia/Тито - илустрована биографија

Foto: Wikimedia/Тито – илустрована биографија

Navodi se i da je mnogo ozbiljnija veza kralja bila sa predstavnicom Crvenog krsta, doktorkom Šarlotom Dupre. Kralj je, kažu, često putovao u mondensko odmaralište Bijaric na ”lečenje” kako bi vreme provodio sa svojom doktorkom. Iz te veze rodila se kralju i vanbračna kći Jelena Karađorđević, što je kao najveća tajna kraljevske porodice skrivana punih 17 godina.

Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama pre braka bila ”slobodne naravi”, nije ostala dužna svome kralju, pa je imala više stalnih ljubavnika, i to oficira iz garde svoga supruga.

Za razliku od cara i kralja, poglavnik NDH Ante Pavelić nije imao ljubavnice za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođenoj Lovrenčević dozvolio da mu kroji politiku i meša se u sve pore državne politike. Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u advokatskoj kancelariju tadašnjeg vođe Hrvatske stranke prava.On se zaposlio kao pisar, a ona je radila sekretarske poslove.

Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Foto: Wikipedia/Peacemaker67

Budućem autoru rasnih zakona NDH, diktatoru koji je u logorima poubijao desetke hiljda nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Jevrejka, te je par bio u vezi punih osam godina, sve do venčanja 1918. godine. Poput pravog zadrtog katolika on se suzdržavao od izvanbračnog seksa. Nakon sklapanja braka u kratkom roku rodilo im se troje dece. Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba. On sam gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i nemački opunomoćeni general u NDH Glaise von Horstenau.

U svojoj knjizi ”Između Pavelića i Hitlera” napisao je da nikada u životu nije video takvog papučara, te da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab lik uopšte mogao voditi bilo kakvu državu. Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže saradnike, ali i uništavala sve koje je mrzila. Pavelićevi saradnici nisu je bez razloga prozvali ”krvavom Marom”.

Foto: Wikipedia/public domain

Foto: Wikipedia/public domain

Tačan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica, piše dalje Ekspres. Zna se, pak, da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najpre oženio Pelagijom Bjelousovom, ali nakon rata ona je, kako se navodi, pobegla od njega. Tito je potom oženio Nemicu Anu Koening, koju je izdao i poslao u staljinistički logor, dok je partijsku kurirku Hertu Has ostavio u rukama Gestapa, pa se “spanđao” sa studentkinjom francuskog Davorjankom Paunović.

Po pričanju Titovog najbližeg saradnika Staneta Dolanca, doživotni jugoslovenski predsednik je, uprkos Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s operskim pevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog veka o “njegovoj potenciji brinule dve maserke”.

I Tuđman je, poput Tita, voleo da bude okružen lepim ženama, ali je, kako se navodi, bio odan svojoj Ankici.

Iz opširne Hudelistove biografije Franje Tuđmana može sa saznati da je on na pragu adolescencije možda “popustio čarima svoje maćehe Olge, kojom se otac oženio nakon smrti majke Justine”. Navodno ih je otac zatekao zajedno, a Franjo je godinama taj događaj okajavao.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Back to top button