Bakir Izetbegović: Radončić i Avaz će praviti svađe, plasirati neistine, a SDA će ih u tome sprječavati

Član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije u intervjuu za magazin Stav najavio je da će Fahrudin Radončić iduće godine u proljeće napustiti koaliciju.

Na pitanje, hoće li Fahrudin Radončić napustiti koaliciju, Bakir Izetbegović odgovara:

Ne mogu predvidjeti ponašanje Fahrudina Radončića, jer on jedan dan radi i govori jedno, drugi dan sasvim suprotno, mijenja stavove i raspoloženja na dnevnoj bazi. Ipak, ne vjerujem da će napustiti vlast u 2017. godini, možda hoće u proljeće 2018. godine, pred izbornu kampanju“.

Radončić se praktički vratio na pozicije i teze koje je izgovarao prije nego ste ušli u koaliciju, te su s njegove strane ponovo pale iste one teške riječi koje je izgovarao prije dvije godine. Na koji način mislite održavati komunikaciju s obzirom na najavljene insfrastrukturne radove i je li uopće moguć napredak s obzirom na političke odnose?

Poguban efekt posljednjih lokalnih izbora jeste što su i Savez za promjene i Radončićev SBB izvukle jasan zaključak da je isplativije voditi konfliktnu nego smirujuću i odgovornu politiku. Birači, nažalost, nisu nagradili njihov konstruktivan odnos. Zato se Radončić vratio provjerenoj metodi napada, diskvalifikacija, sukoba. Međutim, infrastrukturni radovi trebaju svima, a SBB ima poseban interes dokazati da su njihovi kadrovi u stanju pokrenuti masovne radove. Tako da će se vjerovatno kroz 2017. godinu nastaviti kontroverzan odnos SDA – SBB. Adnan Terzić pravit će autoput i brze ceste, i SDA će mu u tome pomagati. Radončić i Avaz će praviti svađe, plasirati neistine i spinove, i SDA će ih u tome sprječavati“, rekao je Izetbegović.

Je li SDA uzdrmana, kako neki tvrde? Širi se glas da ste nedavno kritizirali stranku koju vodite zbog inertnosti te ste pozvali da budu glasniji i aktivniji na terenu, a posebno uputili da se odupru medijskim spinovima i širenju defetizma.

SDA već decenijama vodi tešku političku bitku čiji intenzitet ne jenjava, i ljudi su se pomalo umorili. Zato ih ja ponovo pokrećem, tražim da budu aktivniji i agresivniji. Jer neće niko dovršiti njihov posao, nema stabilnosti niti napretka BiH bez jake SDA. Bošnjaci koji se nisu odrekli svoje vjere i identiteta, a takvi čine okosnicu SDA i kao glasači i kao kadrovi, više su od stoljeća na udaru onih koji ih tretiraju kao relikt Osmanskog carstva i kao strano tijelo u kršćanskoj Evropi, nameću im komplekse i ubijaju samopouzdanje. Bude zato kod Bošnjaka defetizma, prihvate vlastitu krivicu i gdje je nema. Zato moramo razbijati neutemeljene spinove i učvrstiti samopouzdanje. SDA nije uzdrmana, SDA je pobjednik nedavnih izbora, osvojila je glasova kao sve ostale probosanske stranke zajedno, osvojila je načelničkih pozicija trostruko više nego sve probosanske stranke zajedno, SDA je preuzela parlamentarnih, premijerskih, ministarskih i pozicija u najbitnijim javnim preduzećima kao nikad u postdaytonskom periodu. SDA, unatoč teškim otporima i opstrukcijama, uspješno vodi reformske procese u zemlji, svi vitalni ekonomski pokazatelji to potvrđuju“.

 

saff.ba

Back to top button