Dodik: SDS “igra neku igru” odbijajući izmjene Zakona o akcizama

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik optužio je SDS da na nivou BiH „igra neku igru“ najavom da njihovi predstavnici u parlamentu BiH neće podržati izmjene Zakona o akcizama, što je uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Milorad Dodik FOTO: ARHIV

Milorad Dodik FOTO: ARHIV

Kazao je da je SNSD kao vladajuća partija u RS-u završila sve obaveze koje je imao taj bh.entitet te sada i drugi nivoi vlasti u BiH treba da realiziraju svoje obavezi koje su preuzeli kroz Pismo namjera s MMF-om.

Dodik tvrdi da na nivou BiH ne postoji skupštinska većina.

-Otaljavaju se poslovi. Znamo da neki međunarodni faktori vrše ozbiljan pritiska na njih da nešto učine i očigledno da se ponašaju kako im trenutno dnevno-politički odgovara – ustvrdio je lider SND-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra i da se ne bi bilo loše da SDS-om razgovara u vezi s usvajanjem izmjena ovog zakona.

Dodik tvrdi da RS neće imati posljedice ni ukoliko ne bude aranžmana s MMF-om, jer je taj entitet „već našao neke druge varijante“ za likvidnost, pa i od sredstava Investiciono-razvojne banke RS-a te da su isplaćene neke obaveze koje su bile opterećenje, poljoprivrednicima, Željeznicama…

-Imamo dovoljno optimizma da kažemo da ćemo i u narednom periodu i bez MMF-a održati likvidnost, ali bi njihov kredit bio dobra prilika u ovom vremenu, i to ne samo MMF-a, već i drugih međunarodnih finansijskim institucija koje ih prate, kao što je Svjetska anka, EBRD, EIB… – dodao je predsjednik SNSD-a.

 

faktor.ba

Back to top button