Mostar: Nenajavljeni sastanak Izetbegovića, Vučića, Plenkovića i drugih

Mostar: Nenajavljeni sastanak Izetbegovića, Vučića, Plenkovića i drugih
Mostar je večeras centar regije, a tako će definitivno biti i narednih nekoliko dana. Uoči sutrašnjeg otvaranja 20. međunarodnog Sajma privrede održava se neformalni susret lidera regije, a među prisutnim je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković i drugi.

Samo dan nakon završetka predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić, u Mostaru se održava važan sastanak lidera regije o aktuelnim političkim prilikama, ali i o privrednoj saradnji i projektima.

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

mostar-lideri-regije-vecera-2

Ovaj susret nije bio najavljen kao zvanični, ali su lideri regije iskoristili Sajam privrede u Mostaru za zajednički susret i razgovor o aktuelnim političkim i privrednim temama.

Nakon poprilično zategnutih odnosa između BiH i Srbije, izazvanih referendumom u RS-u te revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, očekuje se da lideri te dvije zemlje ponovo intenziviraju saradnju.

Također pretpostavlja se da će jedna od tema večerašnjeg susreta biti i situacija u kompaniji Agrokor, koja je u velikoj finansijskoj krizi, a koja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zapošljava ukupno oko 60.000 radnika.

mostar-lideri-regije-vecera-1

Jedna od tema večerašnjeg sastanka je i prijem Crne Gore u NATO savez, ali i integracije ka EU, kao i brojni infrastrukturni projekti koji su od važnosti za cijeli region.
(Vijesti.ba / Klix.ba)

Back to top button