BIVŠI VOJNIK RS-A KOJI JE ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE: MENE STE PREVARILI, SINA VAM NE DAM

Poruka Miroslava – Mikija Čereka ratnim huškačima na Facebooku uzdrmala je društvene mreže i za kratko vrijeme podržalo ga je više od 15.000 ljudi iz cijele regije.

– U rat sam otišao sa 17 godina, ranjavan sam dva puta, prijatelji su mi umirali na rukama. Ne dam da moj sin jedinac, koji danas ima 17 godina, ni bilo ko od njegovih vršnjaka, prolazi kroz takvu golgotu, samo zato da bi gospodari rata mogli nesmetano pljačkati ovaj narod – kaže za EuroBlic Miroslav – Miki Čerek (43), ratni vetaran iz Broda.

Bio je još dijete kada je doživio rat prvo u svom rodnom gradu, gdje su, još prije zvaničnog početka rata u BiH, pale prve žrtve i počinjeni prvi ratni zločini, a potom i kao borac Zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske RS, jedinice poznate i kao Mladićeva garda.

Danas je nezaposleni ugostitelj, koji čeka priliku da, kao i mnogi njegovi sugrađani i sunarodnici, zauvijek odseli na Zapad.

Miroslav – Miki Čerek (Foto: EuroBlic)

– Sedam godina sam bez posla, a ovdje se ništa ne mijenja. Nemam više šta da čekam – kaže Miki.

Tvrdi da svake sedmice Brod napusti 50-ak mladih ljudi, koji u potrazi za poslom i normalnim životom sele u Njemačku, Austriju, Švicarsku…

– Gledao sam neki dan čovjeka koji ispraća dvoje djece. Ispraća ih i plače. A oni koji ostaju, učahureni su i žive na relaciji „kuća – posao“. Niti ih šta zanima, niti pokušavaju nešto da promjene – kaže Miki.rs

Izvor: Novihorizonti.ba

Back to top button