Čudna sjednica Parlamenta BiH: Dodikov SNSD glasao za povećanje akciza, SDA se podijelila, opozicija i SDS na istoj strani

Sa 19 glasova za i 19 protiv poslanici Predstavničkog doma PS BiH odlučili su da set zakona o povećanju akciza, o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, po hitnom postupku, o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, te prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе, idu u redovnu proceduru.

Za su glasali SBB (4), SDA (6) i HDZ BiH (4) poslanika, dok su protiv bili SDP, DF, Savez za promjene i četiri zastupnika SDA Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Senad Šepić.

To znači da rok koji je postavio MMF za usvajanje zakona za odobrenje tranše od 155 miliona KM nije ispoštovan, te je izvjesno da će doći do promjena u aranžmanu.

Inače, poslanici su vodili burnu raspravu o tome kako će se odraziti povećanje akciza za 15 feninga na život poljoprivrednika i građana te su tražili da se Vijeće ministara izjasni da li je vršen pritisak na njih za usvajanje ovih zakona. Poslanici su javno govorili i da su imali pozive iz ambasada i drugih lobista koji su tražili da podrže povećanje akciza.

 

saff.ba

Back to top button