Turski ministar zdravstva Akdag: Imamo dokaze da je u Idlibu korišteno hemijsko oružje

Ministar zdravstva Republike Turske Recep Akdag izjavio je kako je dvoje poginulih i 30 ranjenih osoba u jučerašnjem napadu hemijskim oružjem iz Idliba dovezeno u bolnice u Turskoj. Dodao je kako Turska posjeduje dokaze da je u tom napadu korišteno hemijsko oružje i da će iste proslijediti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), javlja Anadolu Agency (AA).

“Naravno to su samo oni koji su bili u mogućnosti da se prebace u Tursku, a za veliki broj stradalih to se nije bilo u prilici učiniti. Stotine ljudi su ubijene i teško ranjene. Posjedujemo jasne dokaze da je u napadu korišteno hemijsko oružje i proslijedit ćemo ih Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Svijet ne smije ostati pasivan nakon tog zločina“, kazao je turski ministar Akdag.

Ističući kako međunarodna zajednica mora podići glas i zaustaviti svirepe i barbarske zločine koje snage odane režimu sirijskog predsjednika čine u toj zemlji, Akdag je najoštrije osudio te zločine.

“Turska ulaže velike napore da pomogne narodu Sirije i to će i dalje činiti. Kada sigurnosni uvjeti dozvole i preko granice šaljemo ljekarske ekipe. Na poprištima napada hemijskim oružjem kakav se jučer dogodio u Idlibu je porebno izvršiti dekontaminaciju. Mi imamo kapaciteta da to činimo, ali faktor sigurnosti je tu veoma važan“, kazao je Akdag.

U jučerašnjem napadu u kojem su Assadove režimske snage koristile hemijsko oružje u Idlibu je ubijeno više od 100, a ranjeno više od 500 civila.

Među stradalima je veliki broj djece i žena, a Turska, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje su osudile taj napad.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija danas će održati vanrednu sjednicu o tom zločinu.

saff.ba

Back to top button