Assadovi mediji tvrde da je baza Shayrat ispražnjena prije američkog napada

Vazduhoplovna baza snaga Assadovog režima u sirijskom gradu Homsu, koju je jutros raketirala vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD), bila je jedna od najaktivnijih vojnih baza u zemlji. No, nejasnoće su nastale nakon što su izvori bliski Assadovom režimu saopćili da je baza bila ranije ispražnjena, te da je usljed napada poginulo šest vojnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Vazduhoplovna baza Shayrat, koju je američka vojska napala nakon što je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem 4. aprila, nalazi se 31 kilometara jugoistočnog od grada Homsa.

Prema sirijskim javnim podacima, unutar vojne baze nalazile su se brojne jedinice režimske avijacije, među kojima i 7. MIG-25 jedinica, MIG-23 jedinica, MIG-29 jedinica, 677. SU-22 jedinica, kao i jedinica SU-22 aviona koji su i izveli napad hemijskim oružjem na Han Sheyhun, 4. aprila.

Osim toga, u vojnoj bazi Shayrat nalazili su se i bombarderski avioni SU-35, kao i osam helikoptera tipa K52 i četiri MI-27, a radi se o helikopterima ruske proizvodnje.

Zvanična novinska agencija režima SANA, pozivajući se na sirijske vojne izvore objavila je kako je u napadu na bazu poginulo šest vojnika, a televizija Meyadin, poznata kao bliska Assadu, tvrdi da je baza ispražnjena prije američkog napada.

Također, na pojedinim profilima društvenih mreža objavljeni su identiteti poginulih vojnika u napadu, te su iznesene tvrdnje da oni nisu poginuli u vojnoj bazi Shayrat, već u odbrambenoj jedinici koja se nalazi u blizini baze.

Tvrdnje medija Assadovog režima dovele su do nejasnoća, te se samo postavlja pitanje da li se tokom napada iko nalazio unutar vazduhoplovne baze Shayrat, koja je gađana sa nekoliko desetina projektila Tomahawk, razarajućim raketama velikog dometa i vrlo preciznog gađanja.

Američki zvaničnici nisu iznijeli bilo kakve pretpostavke o tome koliko je režimskih vojnika poginulo u napadu na vazduhoplovnu bazu.

S druge strane, televizija CNN objavila je kako je neimenovani zvaničnik Pentagona izjavio da se u vojnoj bazi Shayrat nalaze i ruski elementi, no, kako bi se spriječio gubitak života, Rusija je ranije dobila informaciju.

Rusija, koja važi za najvažniju podršku Assadovom režimu, se nije oglasila o tome da li je u Damask proslijedila informaciju o predstojećem napadu.

Back to top button