Vladimir Putin: Napad na Siriju je agresija na suverenu državu, Amerika samo skreće pažnju sa svojih zločina

l

Vladimir Putin: Napad na Siriju je agresija na suverenu državu, Amerika samo skreće pažnju sa svojih zločina

Putin: Napadima prekršila međunarodno prvo

Amerika je ispalila skoro 60 krstarećih raketa na aerodrom sirijske vojske, tvrdeći da je on korišćen da se sprovede napad hemijskim oružjem na pobunjeničko uporište u provinciji Idlib u utorak.

Američki napadi u Siriji pričinili su značajnu štetu između odnosa Rusije i SAD.

Prema pisanju “RT-a” Putin takođe smatra da je Amerika ovim napadima prekršila međunarodno prvo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da službena Moskva smatra da je američki napad krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava i agresija na suverenu državu, piše medij blizak ruskoj vladi Sputnik.

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih raketa iz istočnog Sredozemlja na zračne baze snaga Bashara al Asada kao odgovor na napade bojnim otrovom na pobunjenička područja u utorak. Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross  oko dva sata ujutro, a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje hemijskog oružja.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američke napade na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog prava – kazao je Peskov. Rusija smatra američki napad na Siriju pokušajem odvraćanja pažnje javnosti od povećanog broja civilnih žrtava u Iraku.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

– Ovaj napad je akt agresije SAD-a na članicu UN-a – rekao je on. Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u Siriji. Washington je tim napadom “barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za hemijski napad u Idlibu – istaknuo je.
avaz.ba

Back to top button