Kinezi žele obnoviti stadion na Koševu

Na Koševu planiraju gradnju stadiona kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i s natkrivenim tribinama te stolicama s unutrašnjim grijanjem.
‘Kineske kompanije iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata’, rekao je Dominique M. SaatenangFena

Kineske kompanije pokazale su interes za modernizaciju Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović – Hase” u sarajevskom naselju Koševo te su o tome izvijestili lokalne vlasti.

Zastupnik kineskih kompanija “Power Construction Corporation of China” i “China Construction” Dominique M. Saatenang predstavnicima sarajevske Općine Centar uručio je pismo namjere za projekt modernizacije stadiona s pratećim sadržajima.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić prezentirao je predidejni projekt, po kojem će biti napravljen stadion po svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledatelja, bez atletske staze i s natkrivenim tribinama te stolicama s unutarnjim grijanjem.

Naveo je da sam stadion ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, te je stoga potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose financijsku dobit.

Projekt zanimljiv ulagačima

“Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja i jako je interesantan za ulaganje”, objasnio je Resić.

Saatenang je naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model financiranja projekta te financijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima.

Ponudio je iskustvo kineskih kompanija koje zastupa u izradi takvih dokumenata jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.

Općina Centar pokrenula je aktivnosti na objavi javnog natječaja za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacijskog plana “Zetra”, što je prvi korak ka realizaciji projekta modernizacije stadionskog kompleksa.

Izvor: Agencije

Back to top button