Prekipjelo je, predsjedniče!

Je li ovo SDA koju je rahmetli Alija stvarao? Jesu li ovo metodi za eliminaciju sposobnih kadrova koje narod bira i poštuje, pita u pismu Čivić

Povodom dešavanja vezanih za Opštinski odbor SDA Zvornik, odnosno uvođenja povjereništva u ovu organizaciju na čijem je čelu Nedim Čivić, a što, navodno, kani uraditi RO SDA Srednje Podrinje, poslanik u NSRS-u koji je od svih Bošnjaka u Republici Srpskoj dobio najviše glasova na prošlim izborima Nedim Čivić juče se obratio pismom predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovom zamjeniku Adilu Osmanoviću, u kojem, u ime OO SDA, traži da budu kolektivno isključeni iz stranke, te da se tako prekine njihova agonija.

Podijelili Bošnjake

“Uradite to, predsjedniče, jer ne mogu više dozvoliti i podnijeti da gaze ljude, da ih ucjenjuju, da im prijete, da ih ponižavaju. Dosta je. Nama su mnogo preči Bošnjaci Zvornika sa kojim živimo od SDA koja preferira Edina Ramića i Dževada Mahmutovića”, stoji u pismu Čivića, koji se dvoumio da li je bilo uopće više potrebno obavještavati ih o stanju u Zvorniku i u OO SDA Zvornik.


“Ali, kao čovjek sa visokim moralom, koji sa porodicom živi u Zvorniku, te kao politički svjestan čovjek, ipak sam se odlučio na ovaj korak”, piše Čivić, napominjući da je stanje u Zvorniku, “koje su napravili miljenici SDA Edin Ramić i Dževad Mahmutović, na ivici da eskalira u otvoreni sukob Bošnjaka u ovom gradu. Pomenuta gospoda, zarad svojih ciljeva i bolesnih ambicija, uspjela je da uradi sve ono što do sada niko nije. Posvađali su Bošnjake, podijelili ih, podijelili su i boračku populaciju, zavadili ih do te mjere da se mogu očekivati i verbalni sukobi. Nanijeli su ogromnu štetu Bošnjacima, jer su i u Skupštini grada Zvornika podijelili Klub odbornika na svoje i neke tuđe, raskrčmili su sve ono što sam ja kao čovjek i predsjednik godinama stvarao sa našim narodom koji živi tu”, ističe Čivić, dodajući da, za razliku od njega i Sadika Ahmetovića (državni poslanik, op. a), koje narod svaki put izabere, “Ramić i Mahmutović nikada nisu bili izabrani od naroda na neku ozbiljnu poziciju. Samo su čekali da mi napravimo rezultat da bi oni to unovčili i dograbili se pozicija sa kojih ruše Bošnjake u RS-u iako Mahmutović i njegova porodica nemaju ništa sa RS-om…”

Teror se nastavlja

Čivić zamjera Izetbegoviću što je javno podržao Ramića i Mahmutovića, te mu piše: “Prekipjelo je, gospodine predsjedniče, prelila se čaša i pitam Vas otvoreno je li ovo SDA koju je rahmetli Alija želio i stvarao? Jesu li ovo metodi za eliminaciju sposobnih i boljih kadrova koje narod bira, voli i poštuje? Ne, nije to SDA koju je stvarao na muci i odricanju rahmetli Alija. Jesu li sila, korupcija, ucjena, prijetnje, kupovina – oličje SDA? Gospodine predsjedniče, baš je tako i vi ste toga svjesni. Sada žele da u nedjelju, u nekom selu u Bratuncu, na sjednici RO nastave taj teror, da o političkoj sudbini mene i mog OO odlučuju oni koji su izgubili izbore, za razliku od mene koji sam ih dobio”, piše Čivić, napominjući da on ne može više dozvoliti poigravanje sa njim i njegovom porodicom, te, pominjući razne, navodne, Ramićeve radnje, zaključuje: “Ako vi to nećete da vidite, gospodo, mi smo progledali. Ne treba nam ovakva SDA, koja je u Podrinju postala stranka sile, lopovluka, gužve, laži, licemjerstva, spletkarenja i ponajviše novca”.

Ovih dana se na svome FB profilu obratio i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, obavještavajući o tome da je uputio pismo predsjedniku SDA Izetbegoviću i da je na druge načine pokušavao ukazati na to “da se političke stranke veoma suptilno koriste kao paravani i sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva i dominacije”.
Iako je Izetbegović podržao isključivo zakonit i transparentan rad općinskog načelnika, iz Omerovićevog pisma ipak provijavaju vrlo ozbiljni problemi, sa kojima se vrh SDA mora sučeliti, najbolje na nastavku prekinute sjednice Predsjedništva.

oslobodenje

Back to top button