ZBOG SEBIJE IZETBEGOVIĆ: NAJVEĆA MEDICINSKA USTANOVA U BIH GUBI STATUS UNIVERZITETSKE BOLNICE?!

 

SARAJEVO – Zbog odluka generalne direktorice Sebije Izetbegović, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) mogao bi izgubiti status univerzitetske bolnice!

Takva opasnost krije se u tome što je direktorica najveće medicinske ustanove u BiH zabranila studentima Medicinskog fakulteta u Sarajevu pristup podacima o pacijentima koji se liječe u ovoj bolnici, neophodnim za izradu diplomskih radova.

Dobili odbijenicu

U dopisu koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, direktorica Izetbegović zahtijeva da studenti, ako žele dobiti neophodne podatke, osim mentora koji predaju na pred kliničkim predmetima, od sada moraju imati i mentora iz KCUS-a.

No, upućeni tvrde da se na ovaj način studenti dovode u nezavidan položaj, jer je upitno hoće li neko iz KCUS-a pristati i moći da im bude mentor. To studentima ne ide u prilog, jer se odugovlači proces njihovog obrazovanja i usporava ih u stjecanju diplome.

Dopis u kojem se navodi da se bez mentora iz KCUS-a ne može raditi diplomski rad, dobio je 22. marta i prof. dr. Radivoje Jadrić, koji se molbom, kako je to i do sada bila praksa, obratio KCUS-u kako bi studenti pristupili izradi radova.

Kako je za „Avaz“ kazala dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo, obavijest da profesori s Medicine neće moći biti samostalni mentori dobili su od profesorice Enre Suljić, direktorice Instituta za naučnoistraživački rad (NIR) KCUS-a. Taj prijedlog krajem marta odbilo je Naučno-nastavno vijeće jer smatra kako nema nikakvog razloga da profesor koji može izvesti mentorstvo doktorandu, ne bi to mogao učiniti i studentima na diplomskom radu.

– Usprkos tome, studenti su dobili odbijenicu pristupu podacima u KCUS-u, dok su profesori ovakvom odlukom duboko povrijeđeni, jer se time poništavaju godine njihove akademske karijere u koju su toliko uložili – kazala nam je dekanesa Hadžović-Džuvo.

Etički principi

U KCUS-u takvu odluku pravdaju „čuvanjem etičkih principa i Zakonom o zaštiti ličnih podataka pacijenta koji se nalaze na liječenju“.

No, Hadžović-Džuvo kaže da to ne može biti razlog za zabrane, jer i profesori i studenti znaju kakva je njihova odgovornost u zaštiti ličnih podataka. Oni o tome uče tokom studija.

Dodala je i da studenti po Zakonu o visokom obrazovanju imaju pravo birati mentore.

Danas sastanak s premijerom i ministrom

O ovom problemu ponovo će raspravljati Naučno-nastavno vijeće 14. travnja, a o svemu će danas biti upoznati i premijera Sarajevske županije. Na tom sastanku će biti i direktorica Izetbegović, županijski ministar obrazovanja i rektor Sarajevskog univerziteta.

– Nadam se da će svi oni dati svoj doprinos našim nastojanjima da uspješno educiramo studente medicinske, kao najodgovornije profesije u društvu – kazala je Hadžović-Džuvo.

Džan Ahmed Jasenković, student pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kaže za „Avaz“ da su njegove kolege odlučile da radove umjesto na KCUS-u, pripreme u drugim bolnicama, gdje bez problema mogu dobiti neophodne podatke.

– Jedan naš kolega, nakon što je dobio odbijenicu na KCUS-u, odlučio je praktični dio diplomskog rada uraditi u bolnici u Tešnju. Nije mi jasno što nam ne daju pristup, jer ranije nije bilo problema s tim – kaže Jasenković.

avaz.ba

Back to top button