Erdogan: Istanbul 16. aprila treba reći takvo “da” da zatitra srce svima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je na današnjem mitingu u Istanbulu kako činjenica da je Turska do danas promijenila 48 vlada ne pokazuje snagu njene demokratije već nestabilnost ove zemlje.

-Ako pogledamo Sjedinjene Američke Države (SAD) i koliko je vlada pomijenila ta zemlja. Ovom zemljom je tokom historije upravljalo 17 predsjednika. Kod nas je taj broj 48. U istom periodu Francuska je promijenila 11 predsjednika. Velika Britanija je 15 puta formirala vladu. Najveći broj formiranih vlada je Njemačka, koja je do danas je došla sa 24 vlade. Činjenica da smo mi 48 puta formirali vladu ne pokazuje snagu naše demokratije, nego je to pokazatelj nestabilnosti – poručio je turski predsjednik.

Kazao je i da Tursku nakon referenduma o ustavnim promjenama očekuju još veće odgovornosti.

-Obzirom na tačku na kojoj se nalazimo, nama neće biti dovoljne samo ustavne promjene. Mi smo suočeni sa još većim odgovornostima. Istanbul 16. aprila treba reći takvo „da“ da zatitra srce svima, počevši od onih koji su prije 99 godina nogama zaprljali ovaj mubarek grad, pa do svakog onog ko zlim očima gleda u Tursku – kazao je Erdogan.

U istanbulskoj četvrti Yenikapi održava se miting podrške ustavnim promjenama pred referendum o setu ustavnih promjena koji će u Turskoj biti održan 16. aprila. Miting je organiziran pod sloganom “Domovina je naša ljubav, da za narod”, a brojni građani su stigli s evropske i azijske strane grada.

Građani nose zastave Republike Turske i transparente na kojima piše “Da”.

Poduzete su visoke mjere sigurnosti, a postavljeno je i više od 100 kontrolnih tačaka na kojima se vrši pretres. Moguće je primjetiti i fotografije trenutnog predsjednika i premijera zemlje, kao i osnivača Republike Mustafe Kemala Ataturka.

Na dijelu iza tribine predviđene za predstavnike domaćih i stranih medija nalaze se ispisana imena šehida 15. jula, dana kada su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušala izvesti državni udar u Turskoj.

 

faktor.ba

Back to top button