Problemi u SDA Zvornik: “Ne želim da se moje ime veže uz osobu poput Nedima Čivića”

Nedim Čivić sve odluke donosi “na svoju ruku”, bez Skupštine Gradskog odbora SDA Zvornik, čime krši Statut Stranke i zbog toga sam podnio ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora Gradskog odbora, a napustio sam i Klub SDA u Skupštini grada Zvornika, izjavio je za Faktor Elmedin Bošnjak, odbornik SDA u Gradskoj skupštini Zvornika.

 

Nedim Čivić

Nedim Čivić

– Čivić je odmah nakon lokalnih izbora prošle godine smijenio šest predsjednika mjesnih odbora SDA u Zvorniku, postavivši sebe za povjerenika u tim mjesnim odborima. Ono što je još i gore je da ti ljudi koji su smijenjeni nikada nisu dobili pismeno obavještenje o smjeni, kako bi se mogli žaliti na tu odluku, nego su o tome saznali iz “kafanskih priča”. Nakon toga još nekoliko članova Izvršnog odbora je podnijelo ostavke, tako da je ovaj organ ostao bez 11 članova, a na njihova mjesta Čivić je imenovao svoje ljude – izjavio je Bošnjak za Faktor.

Prema njegovim riječima, ponašanje, ali i riječnik Nedima Čivića u posljednje dvije godine je takav da ne prilični predstavniku Bošnjaka u institucijama vlasti.

– Među prvima sam rekao da više ne želim da radim u ovakvom Izvršnom odboru u kojem osoba poput Nedima Čivića se ponaša bahato, koji se postavio iznad Stranke, koji postavlja i smjenjuje ljude po vlastitom nahođenju, vrijeđa demobilisane borce i “zlatne ljiljane”… On se bukvalno izdigao iznad svih, ne gledajući ni na glasače, ni na borce, niti na bilo koga. On je nama odbornicima određivao s kim smijemo sjediti u kancelariji, a s kim ne. Od mene se tražilo da se ponašam kao dresirani majmun, koji će samo glasati, određivalo mi se s kim smijem sjediti, a s kim ne i da slijepo slušam šta on kaže – istakao je Bošnjak.

Kao posebno poraznu činjenicu on je naglasio gubitak povjerenja kod članova šehidskih porodica, navodeći primjer Mjesnog odbora Jusići, gdje SDA na prošlim izborima nije, kako je napomenuo Bošnjak, osvojila ni 1.000 glasova.

– Čivić već dvije godine nije sazvao sjednicu Skupštine Gradskog odbora SDA, iako bi je trebao sazivati svake godine. Ja samo ne znam kako podnosi finansijske i druge izvještaje vrhu Stranke – dodao je Bošnjak.

Sličnu priču smo čuli i od Mersada Mehmedovića, predsjednika Skupštine grada Zvornika, koji je, poput Bošnjaka, podnio ostavku na stranačku funkciju u Izvršnom odboru.

– Mislim da bi se i vrh SDA trebao uključiti u rješavanje problema kojeg imamo u Gradskom odboru SDA u Zvorniku. Mi smo uputili dopis Predsjedništvu SDA, tražeći od njih pomoć u rješavanju postojeće situacije. Dobili smo odgovor da će se to pitanje rješavati na sjednici Regionalnog odbora SDA, koja je zakazana za nedjelju, 9. aprila – kazao je Mehmedović.

Dodao je kako je razgovarao i sa Čivićem, koji mu je tom prilikom kazao kako cijeli problem “konstruišu Edin Ramić i Dževad Mahmutović, pokušavajući da ga smijene sa mjesta predsjednika Izvršnog odbora SDA Zvornika”.

Nedim Čivić se prije dva dana obratio pismom predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovom zamjeniku Adilu Osmanoviću, u kojem, u ime OO SDA, traži da budu kolektivno isključeni iz stranke, te da se tako “prekine njihova agonija”. Čivić i u tom pismu za probleme u SDA Zvornik optužuje Edina Ramića, potpredsjednika SDA i Dževada Mahmutovića, savjetnika Bakira Izetbegovića.

faktor.ba

Back to top button