Efendić: Tražio sam da maknu Zukića, sve ću učiniti da Radončić ne pobijedi

Foto: D. Begović

Načelnik sarajevske opštine Novi Grad Semir Efendić večeras se oglasio na svojoj Facebook stranici. U prilično opširnom postu Efendić se dotakao mnogo toga, a spomenuo je i veliki broj imena, većinu u negativnom svjetlu. Evo šta je napisao:

– Ima nekakva protuha, zove se Josip Šimić, odnekuda je došlo da studira u Sarajevu i počelo pisati nekakva pisma i tekstove o svemu i svačemu. Nema taj nikave veze sa Općinom Novi Grad, nije naš stanovnik, ne zna ništa o našoj općini i ne voli je kao mi, ali je počeo da piše neke gluposti i o meni kao načelniku Općine Novi Grad koje, ustvari, otkrivaju šta je njegov posao i zašto je došao u Sarajevo. Njegove namjere nisu dobre i, nažalost, on je jedan od mnogih koji nisu došli sa dobrim namjerama.

Prije dvije godine dobio sam poziv iz Federalnog MUP-a kako bih dao izjavu u vezi navodne zloupotrebe položaja zato što je Općina odobrila formiranje jednog poslovnog prostora u sklopu sportske dvorane „Dobrinja“ u namjeri da poslovanje dvorane učini rentabilnijim zbog velikih troškova. Tvrdili su da je time promijenjena namjena dvorane! To je bila jedna od mnogih mjera koje su provedene u cilju stabilizacije poslovanje našeg preduzeća „Lokom“ koje smo zatekli sa velikim gubicima u poslovanju. Lokom je danas jedno od rijetkih javnih preduzeća u Sarajevu koje posluje sa dobiti, u protekle četiri godine broj zaposlenih je uduplan i ovo preduzeće uspješno upravlja najljepšim parkom u Sarajevu – Centrom Safet Zajko.

Istražitelji u tom postupku bili su Ivica Milić i Mladen Jovanović. Tužilac Kantonalnog Tužilaštva koji je vodio predmet bio je Milutin Koprivica. Tada sam im rekao da ne mogu vjerovati kakvim banalnostima se oni bave, a kada im se dostave dokazi o nanošenja štete budžetu Općine od milion KM oni ne urade ništa.

Iako sam mislio da je taj predmet davno zatvoren jer su prošle dvije godine od tada, početkom aprila jedna kolegica iz Službe za urbanizam dobila je poziv da da izjavu Tužilaštvu. Ponovo ista priča oko formiranja poslovnog prostora koji je već uveliko pomogao da preduzeće „Lokom“ i dvorana posluju pozitivno. Ovaj put tužiteljica je nova i zove se Biljana Jolović. Godinu dana je starija od mene, došla je iz Republike Srpske u Kantonalno Tužilaštvo. Imenovalo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na čijem čelu je Milan Tegeltija.

Tri dana nakon tog saslušanja kolegice u Tužilaštvu pojavljuje se tekst na portalu “The Bosnia Times” o tome kako sam ja kriminalac. O tom tekstu sam već pisao. Isti tekst komentariše i potvrđuje Josip Šimić jer i on navodno ima “provjerene” informacije. Njega je dan – dva poslije toga u gradu sreo moj rođak i pitao šta mu je?, zašto piše o meni?, a Šimić odgovara kako on nije to pisao nego Nedžad Latić, a on samo dao recenziju jer poznaje istražitelja koji mu je navodno to rekao (koji to još istražitelj okolo sa studentima priča o postupcima koje vodi?).

Da se malo vratimo na početak: Josip Šimić, Ivica Milić, Mladen Jovanović, Milutin Koprivica, Biljana Jolović, Milan Tegeltija. Da to, ipak, nije previše?

Ili da se vratimo još jedan korak. Prije otprilike mjesec dana Fahrudin Radončić, gostujući kod Duške Jurišić, najavljuje kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegvoine, po treći put. U istoj emisiji, ničim izazvan, ali nimalo slučajno, spominje mene, govori kako sam ja navodno za podjelu države, spominje moju posjetu Mostaru prije godinu dana gdje sam govorio na tribini Asocijacije mladih. U članku “The Bosnia Times-a” od prošlog vikenda sve se to ponavlja, a znamo da je Nedžad Latić čest gost na stranicama Avaza gdje ga se predstavlja kao “uglednog bošnjačkog publicistu i novinara” iako svi znaju da on to nije.

Radončić osjeća da bi u njegovoj namjeri da postane bošnjački član Predsjedništva BiH ja mogao biti smetnja. I u pravu je. Iako se ja nemam namjeru kandidovati za tu poziciju, učiniću sve da ni on ne bude taj. Jednostavno, ne može bošnjački član Predsjedništva biti srpski špijun i ko zna čiji još, te čovjek koji etnički uopće nije Bošnjak. Namjerno nisam htio reagovati na to Radončićevo spominjenje moga imena iako sam znao šta njega brine. Čekao sam da vidim slijedeći korak i to se desilo brzo preko njegove špijunske bratije Šimića, Latića i ostalih. Neka oni te svoje igranke prave negdje drugo, ali u Novom Gradu sigurno neće.

Nevjerovatan je nacionalni debalans u pravosudnim institucijama BiH na štetu Bošnjaka u protekom periodu napravljen, naročito kada su u pitanju rukovodeće pozicije. To je, prije svega, krivica SDA i drugih stranaka kojima su Bošnjaci davali povjerenje na izborima, a oni ni o čemu važnom nisu vodili računa. Zato sada “kriminal” stanuje samo u Sarajevu i onim gradovima u kojima su 2014. gorjele zgrade kantonalnih vlada u akciji paljenja koju je pokrenuo Radončić i obavještajni milje iz kojeg on dolazi. Toga u Banja Luci i zapadnoj Hercegovini nema.

Tužilaštvo u Sarajevu nije u stanju riješiti ubistva Dženana Memića nego izluđuje porodicu ovog momka filmskim namještaljakama krivaca koji će vjerovatno za novac odležati kaznu. U našoj općini prije dvje godine usred dana nasred ulice ubijen je Adnan Salčin, ali pošto je njegov otac rahmetli Ramiz Salčin, pa nije mogao kao Dženanov otac Muriz organizovati proteste, Kantonalno tužilaštvo nije učinilo ništa da ovaj slučaj riješi, kao ni mnoge druge zbog kojih je život stanovnika Sarajeva otežan. Ali, zato imamo redovne predstave ovog tužilaštva kada je u pitanju “kriminal” bošnjačkih zvaničnika. Ove predstave dio su predizborne kampanje za 2018. godinu i neko je smislio kako će na taj način odrediti pobjednika.

Reći će da ja branim Amira Zukića, ali ja sam, znajući o kakvom se čovjeku radi, još i prije izbora 2014. godine lično od predsjednika Bakira Izetbegovića tražio da taj više ne bude sekretar SDA. Ponovio sam to javno nakon kongresa 2015. na svom Facebook profilu. Predugo se njemu dozvolilo da radi to što je radio, a to mu je prije svega dozvolila SDA, pa onda i Tužilaštvo koje je savršeno dobro znalo kakvim se poslovima bavi. Isto tako, dozvolili su i Esedu Radeljašu i Damiru Hadžiću da 5 – 6 godina nakon saznanja o njihovim mutnim radnjama u općini Novi Grad nastave obavljati najvažnije poslove u državi i Kantonu Sarajevo gdje su imali pristup ogromnim budžetima.

Ništa im ne vjerujte! Ni Radončiću, ni Šimiću, ni Latiću, ni Kantonalnom tužilaštvu, ni medijima koji u Sarajevu orkestrirano rade ono što je Ratko Mladić radio artiljerijijskom paljbom i uzvikivao “razvucite im pamet!”. Nije razvukao Mladić, pa neće ni oni!

FOKUS.BA

Back to top button