Nakon referenduma pred parlamentom prijedlog o smrtnoj kazni

Nakon referenduma pred parlamentom prijedlog o smrtnoj kazni
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će nakon referenduma 16. aprila na kojem očekuje veliku podršku provedbi ustavne reforme u Turskoj na dnevni red parlamenta doći prijedlog odluke o uvođenju smrtne kazne u toj zemlji.

“Nakon što 16. aprila s biračkih mjesta bukne referendumsko ‘da’ za ustavne promjene, na dnevnom redu parlamenta će se naći prijedlog odluke o smrtnoj kazni. Uvaženi Devlet Bahceli (predsjednik opozicione partije MHP) kaže da to podržava, kao i uvaženi premijer Binali Yildirim. Ako nisam pogrešno shvatio i Kemal Kilicdaroglu (predsjednik opozicione partije CHP) je kazao da bi dao podršku takvoj odluci. Ako ne podrži, organizirat ćemo još jedan referendum o tom pitanju”, poručio je Erdogan tokom obraćanju na današnjem skupu koji se održava u Sanliurfi.

Osvrnuvši se i na ofanzivu “Štit Eufrata” koju su turske snage sa opozicionim snagama Oslobodilačke vojske Sirije protiv terorista provele na sjeveru Sirije, Erdogan je kazao da je u toj ofanzivi poginulo 67 šehida turske vojske i više od 500 pripadnika sirijskih opozicionih snaga.

“To je posljednji ceh koji smo platili u hiljadugodišnjoj borbi koju vodimo rame uz rame. Te operacije ćemo nastaviti sve dok terorističke organizacije ne prepuste sve gradove narodu”, kazao je Erdogan.

Erdogan je također porčio da se ISIS-u, PKK-u ili bilo kojoj drugoj terorističkoj organizaciji ne smije dozvoliti da maše zastavama i djeluje u bilo kom gradu.
(Vijesti.ba / AA)

Back to top button