Sušić za Avaz.ba: Drago mi je da je FK Željezničar krenuo praviti evropsku priču


Sušić za Avaz.ba: Drago mi je da je FK Željezničar krenuo praviti evropsku priču Sušić: Jedini trener u Turskoj koji u tri posljednja odigrana kola ima tri pobjede
Safet Sušić zlatnim slovima ispisuje svoju trenersku karijeru u Turskoj. Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na klupi Alanyaspora postiže vrhunske rezultate, a jedini je stručnjak u Turskoj koji je u posljednja tri kola ostvario sve tri pobjede.

Ovo posljednju, možda i najvažniju u borbi za opstanak, popularni Pape ostvario je na gostovanju kod Gaziantepspora, gdje je njegov tim slavio pobjedu od 3:2.

– Pravo čudna utakmica. Oni su igrali kod kuće, ali kao da igraju na strain. Nama su prepustili inicijativu, valjda su se pribojavali jer imam brze igrače na kontru. Ostali su pozadi, a u takvoj utakmici imali smo posjed lopte 70–30 posto. Mnogo lakše smo došli do bodova. Realno je trebalo biti 6:2 za nas – kaže Sušić za Avaz.ba, koji je večeras stigao u Sarajevo na kraći odmor kako bi se vidio sa prijateljima. U glavnom gradu BiH ostaje do srijede.

Podrška Uprave

Pape, šta kažu čelnici kluba, kakve su reakcije?

– Apetiti su čelnicima porasli. Sada svi žele da ostanemo među prvih 10 ekipa. Bilo je i sada dosta članova Uprave, njima je cilj da ostanemo u ligi, a bilo je straha, jer je ekipa prvi dio sezone loše igrala, bila u zoni ispadanja.

Da li nude bolje uvjete, ugovor svakako imate na još godinu?

– Igramo dobro, imamo ekipu, igramo ofanzivno. U zadnje tri utakmice postigli smo 19 golova. Imaju i protivnici prostora, što je i normalno jer non-stop napadamo, a najvažnije je da pobjeđujemo. Tri susreta, devet bodova, nije loše. Iskreno, imam ugovor, tako da i nema potrebe da tražim bolje uvjete. Možda za narednu sezonu. Vidjet ćemo…

Kakvi su uvjeti za rad, Alanya bi trebala biti sada “okupana u suncu”?

– Dva terena imamo za rad, jedan do drugog. Idealni su uvjeti, a sada će problemi, već su počele veće temperature. Od samog jutra bude 20 stepeni.

Kakva je situacija s igračkim kadrom?

– Imam pet posuđenih igrača, za koje bi volio da ostanu. Klub nema finansijskih problema, ali nisam siguran da li mogu kupiti nekog igrača od dva, tri miliona eura.

Ranije ste spominjali mogući dolazak bivšeg kapitena Emira Spahića. Da li ste i daklje zagrijani za njega?

– Svaki dobar igrač bi dobro došao, pa samim tim i Spahić. Ne znam koliko su plaćeni moji igrači, nije to moj posao. No, nakon serije pobjeda svaki dan me zovu menadžeri, nude igrače. Dok ne potvrdimo opstanak, ne želim sa čelnicima kluba govoriti na tu temu.

Da li ste pratili mečeve “Zmajeva” protiv Gibraltara i Albanije?

– Gledao sam Gibraltar. Rutinska pobjeda. Meč sa Albanijom nisam gledao, ali sam čuo da je bilo dobro. Najvažnije je Grčku pobijediti. Ako to uspijemo, imat ćemo realne šanse da budemo čak i prvi u grupi. Remi u Briselu između Belgije i Grčke nam je otvorio vrata Mundijala.

Šale sa Georgiosom

Da li ste razgovarali sa Grkom Tzavellasom Georgiosom, koji igra u Vašem klubu, a koji nam je golom u 95. minuti pokvario slavlje u Pireju?

– Razgovarali smo, naravno. Malo sam ga zezao, jer sam gledao tu utakmicu u Briselu. On je dobio crveni karton i neće igrati u Zenici. Svjestan je da će se Grčka teško na Bilinom polju.

Dolazite li u Zenici na utakmicu sa Grcima?

– Da, doći ću…. Planirao sam da budem na Bilinom polju. Prvenstvo u Turskoj se završava sedam dana prije meča sa Grcima i planirao sam da dođem. Naravno, ako bude sve po planu.

Pratite li mečeve FK Sarajevo, Premijer ligu i zanimljivu Ligu za prvaka Bosne i Hercegovine?

– Pratim, svakodnevno. Bit će zanimljivo do zadnjeg kola. Moram priznati da pratim i Želju. Znao da je Ivica Osim otvorio Istočnu tribinu. Imaju dobru ekipu, taj “mali” iz Hrvatske (Lendrić, op.a.) je sjajan gol igrač. I za Miroslava Stevanovića sam čuo da igra dobro. Drago mi je da je Željezničar krenuo praviti tu svoju evropsku priču. Dobro je to, podržavam sve što se dobro dešava u BiH. Naravno, uvijek ću biti i uz moje Sarajevo. Ovaj remi protiv Zrinjskog nije kraj – kazao je Sušić za naš portal.

avaz.ba

Back to top button