U tri mjeseca ostvareno više od milion noćenja, najviše nakon rata!

U tri mjeseca ostvareno više od milion noćenja, najviše nakon rata!
Zimski turizam BiH u tri udarna mjeseca (decembar 2016, te januar i februar 2017. godine) ostvario je dva poslijeratna rekorda: po broju turističkih posjeta i po broju noćenja.

BiH je u tri mjeseca posjetilo blizu 185 hiljada turista, mahom stranih, a broj noćenja premašio je 384 hiljade, što je ubjedljivo najviše nakon rata.

Bosnu i Hercegovinu je u decembru prošle godine posjetilo 73.181 turista, odnosno 17,8 posto više u odnosu na isti mjesec 2015, u januaru je bilo 55.318 turističkih posjeta, čak 24 posto više nego u istom mjesecu godinu ranije, dok je u februaru našu državu posjetilo 56.042 turista, što je više za 7,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tokom tri zimska mjeseca registrirano je više od 385 hiljada noćenja, uz važnu napomenu da je ovdje riječ o registriranim noćenjima, dok je stvarni broj noćenja računajući i neprijavljene turiste, trostruko veći i po prvi put nakon rata premašio je milion noćenja u zimskoj turističkoj sezoni.

U strukturi posjeta i noćenja stranih turista, dominiraju susjedi: Hrvati sudjeluju sa oko 33 posto, turisti iz Srbije sa oko 15 posto, Turske 7 posto, Slovenije 6 posto te Crne Gore 5 posto, tako da na turiste iz ovih šest država otpada skoro 70 posto turističkih posjeta i noćenja.

Zanimljiva je usporedba udarna tri mjeseca zimskog s udarna tri mjeseca ljetnog turizma. Tokom juna, jula i avgusta 2016. godine, BiH je posjetilo 325 hiljada turista, dakle oko 140 hiljada više nego tokom udarna tri mjeseca zimskog turizma.

No, broj noćenja tokom ljetna tri mjeseca neuporedivo je veći: registrirano je oko 650 hiljada noćenja, odnosno skoro dva puta više nego tokom “udarna” tri mjeseca zimi.

Pa ipak, turistička industrija BiH može se pohvaliti gotovo savršenim balansom zimskog i ljetnog turizma.

(Vijesti.ba / SB)

Back to top button