DANAS JE VELIKA SRIJEDA: Žene, OVO danas NIKAKO ne smijete da radite!

Strasna nedjelja, posljednja, sedma nedjelja časnog posta, koja prethodi Vaskrsu. Ova nedjelja se zove strasna, jer na staroslovenskom riječ strast znači stradanje, trpljenje i bol.

Tog dana, u spomen žene koja je izlila miro na noge Hristove, u crkvama se vrši jedna od sedam svetih tajni, osvjećenje jeleja. Tokom svete tajne jeleosvjećenja vjernici se pomazuju osvijećenim uljem kao lijekom za tjelesno i duševno zdravlje.

 

U Negotinskoj Krajini su na veliku srijedu brali burijan (aptiku), strogo pazeći da od branja pa nadalje ne dodirne zemlju, donosili kući i ostavljali da prenoći okačen pred kućom, a sutradan ga palili pred svojim dvorištima. Vjerovalo se da je ovo zaštita od vještica. Burijan je biljka poznata još iz praslovenske zajednice, a u narodnoj medicini je našao višestruku primjenu u medicini, a u narodu se vjeruje u njegovu magijsku moć.

 

U nekim krajevima Srbije na Veliku srijedu počinju da boje (maste) uskršnja jaja. Prvo obojeno jaje se naziva izmamak. Bojeno je uz bajanje i smatrano je ljekovitim, a čuvano je i radi zaštite od grada (leda). Poneko je naročito čuvao izmamak i prva dva jajeta obojena poslije njega. Vjerovalo se da ta tri jajeta mogu da se očuvaju bez kvarenja tri godine.

 

Strogo se pridržavalo posta, zabranjeno je pranje veša, veselje, pijanstvo, čak i odnosi između supružnika, jer se vjerovalo da će djeca začeta u tom periodu dobiti “fras“.

(Kurir)

Back to top button