Federacija ostaje jedna izborna jedinica, pokušaji podjele su uzaludni

 

 

Na pitanje hoće li izmjene Izbornog zakona biti uvod u novu krizu u odnosima HDZ BIH i SDA, lider SDA Bakir Izetbegović odgovara da je to “stara kriza” i da to nije pitanje svih pitanja, već da je “pitanje svih pitanja kad je Federacija u pitanju odnos Bošnjaka i Hrvata”.

U razgovoru za TV1 Izetbegović navodi da se sa Čovićem dogovorio da se napravi lista onoga što traže Bošnjaci i što ih frustrira, a jednako tako i Hrvati predvođeni HNS-om. Smatra da je to bila šansa da se napravi jedan paket koji bi riješio desetak ili dvadeset najbitnijih stvari.

“Ja sam donio taj papir. Donio ga je i Čović. Od svega o čemu smo pričali, pincetom se izvadi ono za što su zainteresovani Hrvati u Federaciji. Dakle šta sam ja tražio i šta ću tražiti, bez čega neće biti podrške SDA, jeste da se nedvosmisleno HNS i HDZ očituju u vezi cjelovitosti BiH, u vezi nekih referenduma koji se predlažu u RS-u, u vezi teritorijalne reorganizacije BiH. Za nas je potpuno neprihvatljivo, po stoti put, iza zatvorenih vrata i ovako javno kažem, entitet koji bi bio baziran na etničkom principu, neki novi treći entitet, nešto na liniji Herceg Bosne”, kaže Izetbegović.

Smatra da se trebaju relaksirati odnosi na terenu.

“Tamo gdje su Hrvati većina dominira se, gdje su Bošnjaci, oni smatraju da mi dominiramo na lokalnim nivoima. Hajde da te stvari uklonimo. Kada su u pitanju vjerske zajednice, još uvijek i na to ne pristaje gospodin Čović, nije potpisan ugovor sa Islamskom zajednicom. Druge dvije vjerske zajednice imaju potpisane ugovore sa državom. Status sveštenika i imama. I ti ljudi treba da imaju penziju, socijalno i zdravstveno osiguranje. I oni rade za ovaj narod, kao vojnici, policajci, učitelji ili slično. Hajde da riješimo restituciju. Koliko je država toga otela vjerskim zajednicama, da uradimo tu stvar. Po meni, valja napraviti jedan paket koji će relaksirati odnose među narodima, između Bošnjaka i Hrvata, a ne kao što rekoh, nećemo cijelu BiH, samo ćemo Federaciju i samo je u Federaciji ono za što je zainteresiran HNS. Takav jednostran pristup je pomalo sebičan pristup koji očigledno ne može donijeti rezultat. Ja ne znam zašto u takvu stvar ide HNS ovih dana, zašto kreću jednostramo i kažu; evo sad ćemo mi na ovome provjeriti našeg partnera. Pa rekli smo da ćemo raditi paket, ako ste za paket. Evo paket je predložen kao što sam ga ja sada kazao i ne vidim razloga da se to tako ne uradi”, kaže Izetbegović.

Na konstataciju da je Čović nekoliko puta javno ponovio da ne želi treći entitet i da to nije njegov cilj, ten a pitaje vjeruje mu li, Izetbegović odgovara:

“Vjerujem kada to stavi na papir. Prema tome ja sam mu ponudio. Hajde da stavimo to na papir. Potpišimo da je neupitan teritorijalni integritet, da nema nikakvih trećih entiteta. I ovo sve što sam sad kazao. Jedno od pitanja tu je izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Mislim da tu trebamo naći izlaz u okviru riješavanja pitanja Sejdić- Finci. Gospodin Čović i HNS sada od nas traže da odustanemo od toga. Do prije pola godine su insistirali sa hrvatske strane  na tome. Dakle riješiti pitanje Sejdić – Finci. Mi to imamo u Reformskoj agendi i u materijalima Predsjedništva. Ono što Predsjedništvo traži za ovu godinu je rijepšavanje pitanja Sejdić- Finci. Gospodin Čović sada odustaje od toga. Traži da se samo riješi hrvatski zahtjev i to na način da se u Federaciji stvore dvije izborne jedinice. On dobro zna da mi takvu stvar nećemo prihvatiti, da je nikada nismo prihvatili i da samo bez potrebe traži stvari koje neće dobiti i da se time stvara jedan novi klinč i jedno novo zadovoljstvo i još jedan neuspjeh, tako da vam pravo kažem, ne vidim zašto se na takav način vodi politika. Općenito zašto se ne relaksira bošnjački korpus od strane gospodina Čovića. Zašto se izaziva sa nekim proslavama Herceg Bosne i sa njenom glorifikacijom kada znaju šta je ta Herceg Bosna značila za Bošnjake u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Zašto tvrditi da su oni bili branioci ove zemlje, u nekim periodima rata zajedno sa Armijom Republike Bosne i Hercegovine zaista jesu, ali ima taj jedan mučan period kojeg ne bi trebalo pominjati, slaviti i gurati prst u oko. Odnos Banjaluke i gospodina Čovića ne bi trebao bi takav da provocira ovu stranu sa kojima je Hrvatima živjeti u BiH. Pola hrvatskog korupusa, oko 200 hiljada živi izmješano sa Bošnjacima. Valja prvo sa nama naći riješenje.

Kritike opozicije smatra standardnim opozicionim djelovanjem i pripremom za naredne izbore.

“Dakle treba nešto pričati, ako se nema šta konkretno, onda se nešto preuveličava i izmišlja , a govoriti SDA da proizvodi treći entitet i da će nešto popustiti je potpuno besmisleno jer SDA je organizovala odbranu Bosne i Hercegovine, vodila pregovore kada je u pitanju Vašingotnski sporazum koji je dokrajčio Herceg Bosnu. Tu je jako dobar posao napravio gospodin Silajdžić koji je u to vrijeme bio u SDA, tako da neutemeljeno optuživati SDA da će to sada sve ispustiti iz ruku što je svojedobno priskribila”, kaže Izetbegović.

Dodao je I da ako HDZ BIH krenue  jednostrano sa svojim paketom, da će iz onoga svega što su dogovarali, povaditi samo ono što njima odgovara i to modifikovano.

“SDA kao što sam vam rekao bez konteksta Sejdić Finci i bez toga da je Federacija BiH jedna izborna jedinica, ako pokušaju dijeliti Federaciju na dvije izborne jedinice, hrvatsku i bošnjačku, ulaze u uzaludnu priču i to im neće niko podržat. Mislim da je to ne trebaju raditi i ići sa svojim jednostranim paketom, trebaju sa nama napraviti paket. Evo ovaj o kojem sam govorio a unutar njega i hrvatski zahtjevi”, kaže predsjednik SDA.

Na pitanje  – Može li se eventualno desiti da bez izmjena Izbornog zakona, sudeći po izjavama hrvatskog premijera Plenkovića, BiH može očekivati hrvatski veto u Vijeću Evrope a o kandidatskom statusu mora odlučiti konszensus, Izetbegović odgovara:

“Ne bih rekao da će Hrvatska takvu stvar uraditi. Ne mislim da će na takav način intervenisati u unutrašnje odnose u BiH. Hrvatska treba da dobro razmotri poziciju Hrvata u BiH i u FBiH. Hrvata ima oko 12 posto u BiH, a 22 posto u FBiH. U državi drže paritete, otprilike, ne samo kada je u pitanju Vijeće ministara BiH ili generalštab, nego po dubini. Čak su u jednom momentu imali 40 posto, dakle, više od Bošnjaka. Mi smo takvo stanje zatekli nakon SDP-a u Vijeću ministara i agencijama koje su ispod Vijeća ministara BiH. U FBiH, gdje je Hrvata 20 posto, najmanje imaju trećinu tih pozicija. Drže čitave vertikale kada su finansije u pitanju. Kada Čović ljetos preuzme predsjedavanje, on će biti vrhovna komanda, suveren BiH. Ministrica odbrane je Marina Pendeš, Hrvatica i general iz hrvatskog korpusa će biti komandant OS BiH. Prema tome, imaju i tu vertikalu, bankarski sistem.  Prema tome, treba vidjeti po dubini pozicije Hrvata i vidjeti da se najčešće radi o pozitivnoj diskriminaciji Hrvata u BiH, koja onda mora ići na nečiji račun. Tako nešto insistirati dalje, na samo jednom problemu iz seta problema koje imamo u BiH, pri tome kočiti i staviti neka veta, to prema mom mišljenju ne bi bilo mudro od strane hrvatske Vlade. Ne mislim da je Andrej Plenković čovjek koji će uraditi nemudar potez”.

 

(Vijesti.ba)

Back to top button