NOVI ULTIMATUM ALBANACA: Traže da Srbi prihvatite kosovske simbole

Kosovska vlada uslovila je početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština usvajanjem kosovskih opštinskih simbola

Protest Albanaca, Srba sa kosova
Foto: Tanjug/Dejan Simićević, AP

Nova prepreka na putu realizacije Briselskog sporazuma. Kosovska vlada uslovila je početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština, odnosno kako je Priština naziva – Asocijacije srpskih opština – usvajanjem kosovskih opštinskih simbola. Predstavnici privremenih vlasti pronašli su tako novi način da odlože primenu dogovorenog i ispunjenje svojih obaveze koje proističu iz dogovora sa predstanicima Beograda.

Čelnici četiri opštine na severu Kosova i Metohije završavaju četvorogodišnji mandat, odbijajući da usvoje grb i simbole opština. Opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok nastavljaju da funkcionišu bez opštinskih pečata, a službene dopise potvrđuju potpisima predsednika lokalnih samouprava.

Foto: Tanjug/STR

Foto: Tanjug/STR

U Prištini tvrde da je to u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi koji propisuju način funkcionisanja opština. Kako bi se ispunile ove obaveze, Vlada Kosova je uslovila početak izrade Statuta Zajednice srpskih opština usvajanjem opštinskih simbola.

U opštinama sa srpskom većinom, u ovom zahtevu Prištine vide još samo jedan novi način da se predstavnici kosovskih Albanaca odlože primenu dogovorenog i ispunjenje svojih obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Čak je i portparolka ambasade SAD u Prištini, J. Mišel Šon, rekla da “veruje da je došlo vreme za sve zainteresovane strane da ostave po strani lične i političke prigovore i započnu sa radom na izradi Statuta u najkraćem mogućem roku“.

 

(Telegraf.rs/Lajmi/Koha)

Back to top button