Ovo je najskuplja nekretnina u BiH

Iako vam na prvi pogled vjerovatno ne odaje takav utisak, nekretnina koju možete vidjeti na priloženim fotografijama je zapravo najskuplji poslovni prostor u BiH!

Vrijednost kvadrata ovog prostora je procijenjena na 10.538 KM FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Radi se o objektu u vlasništvu Sarajevo-osiguranja, koje se nalazi u ulici Muje Šejte 7 u općini Vogošća, a njegova vrijednost, sudeći prema posljednjem objavljenom revizorskom izvještaju te kompanije za 2015. godinu, je 2.550.213 KM.

Uzimajući u obzir da je poslovni prostor površine 242 metra kvadratna, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da njegov kvadrat košta 10.538 KM, što ga definitivno stavlja na samo čelo liste najskupljih poslovnih prostora o našoj zemlji.

Cijene ostalih poslovnih prostora u toj općini, pa i na najatraktivnijim lokacijama u Sarajevu, nisu niti približne onoj vrijednosti na koju je procijenjena nekretnina Sarajevo-osiguranja, pa su upitni razlozi zbog kojih je sudski vještak građevinske struke Kasim Zulum odredio baš ovaj iznos. Podsjećanja radi, vještak Kasim Zulum je lišen slobode krajem 2016. godine, skupa sa bivšim načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Damirom Hadžićem, a tereti se za krivično djelo zloupotrebe procjene vrijednosti imovine.

Pored skupocjene nekretnine u Vogošći, Sarajevo-osiguranje se, sudeći prema procjenama vještaka Kasima Zuluma, može pohvaliti sa još nekoliko vrijednih nekretnina, poput one u Jajcu, čija je vrijednost procijenjena na 2.205.795 KM, odnosno 7.377 KM po kvadratu, ili one u Čapljini, čija je vrijednost procijenjena na 3.511.785 KM, odnosno 4.857 KM po kvadratu.

VEZANI TEKST – Kako se fiktivno dizala vrijednost Sarajevo-osiguranja: Kvadrat u Vogošći cijene više od 10.000 KM

U posljednjih pet godina Sarajevo-osiguranje je iskazalo više od 16 miliona KM fiktivnih prihoda na osnovu povećanja vrijednosti imovine, što u konačnici rezultira i precijenjenom ukupnom vrijednošću dionica te kompanije. Vlada FBiH namjerava metodom neposredne nagodbe prodati svojih 2.108.469 dionica Sarajevo-osiguranja, odnosno 45,4938 posto ukupnog udjela u vlasništvu pomenute kompanije. Još ranije je Vlada FBiH svoj udio pokušala prodati putem berze po cijeni od 12,99 KM po dionici, odnosno za 27,39 miliona KM, ali bez uspjeha. Zatim je cijena snižena na 10,39 KM po dionici, odnosno na 21,9 miliona KM, ali ponovo nije bilo zainteresiranih kupaca. Više uspjeha nije bilo ni kada su neobavezujuće ponude u pitanju, a posljednji zainteresirani kupac, koji je ponudio 15 miliona KM, je odustao.

 

faktor.ba

Back to top button