NAJSKUPLJI BROD U HISTORIJI UŠAO U UPOTREBU AMERIČKE MORNARICE: EVO ZAŠTO SU AMERIKANCI POTPUNI GOSPODARI MORA!

 

Novi američki nosač aviona, USS Gerald R. Ford, prije nekoliko dana je počeo s testiranjima na moru.

Riječ je o najskupljem brodu u historiji, koji je američke porezne obveznike koštao 12,9 milijardi dolara, gotovo 2,4 milijarde više nego što je originalno bilo predviđeno. Razlog za tako visoku cijenu leži u činjenici da se radi o prvom nosaču aviona nove Ford klase (prema prvom brodu) u koji je ugrađen velik broj novih sistema i tehnologija koja bi ga trebale činiti znatno boljim od prethodne Nimitz klase, čiji je prvi brod USS Nimitz u službu američke mornarice uveden davne 1975. godine.

Konstrukcija Gerald R. Forda, koji je ime dobio po bivšem američkom predsjedniku (i bivešm potpredsjedniku koji je funkciju čelnika SAD-a preuzeo nakon što se Nixon pod prijetnjom opoziva povukao zbog skandala Watergate), počela je 2005. godine, kobilica je položena 2009. godine, na vodi je bio prvi put 2013. godine, a vrijeme njegovog početka službe bilo je predviđeno za septembar 2015. godine. To znači da će kasniti dvije godine, budući da se sada očekuje da uđe u sistem mornarice u septembru ove godine, prenosi Jutarnji.

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i brodovi prethodne klase (333 metra dužine, 76 metara visine i masu od 100.000 tona pod punim teretom), ali će imati osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione – 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti Nimitz klasi. Pogon će osiguravati dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i osigurati da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha (kao što je to inače slučaj s nuklearnim pogonom), piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Brzina ovog broda bit će veća od 30 čvorova (56 km/h), dok je njegova krajnja brzina strogo čuvana tajna. Kroz brod prolazi više od 1200 kilometara optičkih kablova, dnevno može proizvesti više od milion i pol litara friške vode, a prostori za posadu dizajnirani su tako da budu znatno udobniji u odnosu na Nimitz klasu.

Nadalje, USS Gerald R. Ford imat će kapacitet do 75 aviona i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena aviona podijeljena u četiri eskadrile, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi, ultra-skupi borbeni avioni pete generacije, F-35C Joint Strike Fighters. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler aviona specijaliziranih za elektronsko ratovanje (ometanje protivničkih senzora i oružja), četiri E-2D Hawkeye aviona zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju aviona tokom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna aviona.

– USS Ford, kao i svaki brod koji je prvi u klasi, ima te će i dalje imati mnoge izazove. No, mogućnosti koje ima su potrebne sada i u budućnosti te će mornarica nastaviti s teškim poslom da Ford bude čim prije spreman za ulazak u flotu, s posebnom pažnjom usmjerenom na nove sistema, rekao je prošle godine glasnogovornik Američke mornarice, zapovjednik Mike Kafka, komentirajući probleme s novim sistemima.

Na ovaj brod je prošli mjesec došao i predsjednik Donald Trump koji je velik dio svog političkog kapitala uložio u drastično povećanje vojnog proračuna (čak 54 milijarde dolara) – taj će novac mornarici dobro doći s obzirom na to da je ukupno planirano 10 nosača aviona iz klase Ford. U toku je završni dio konstrukcije drugog broda iz klase, John F. Kennedyja, dok će kobilica za treći, USS Enterprise, biti položena 2018. godine.

avaz.ba

Back to top button