Bh. dijaspora zanemaren dragulj koji vodi napretku bh. ekonomije

Pitanje uspostave ministarstva dijaspore BiH spominje se samo u slučajevima kada se na neki način pokušava privući pažnja bh. dijaspore dok se ova inicijativa, iako od presudne važnosti za razvoj bh ekonomije, odmah stavlja u zaborav.

Posljedica ignorisanja uspostave ministarsva dijaspore jeste da dijaspora u BiH dolazi samo na godišnji odmor, a ne u mjesto za investicije i poslovne razgovore.

U BiH pitanje dijaspore rješava se preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice unutar kojeg postoji Sektor za iseljeništvo, a vlasti su navodno svjesne da saradnja sa bh. dijasporom zahtijeva veći angažman vlasti na svim nivoima. “Haber.ba” podsjeća da u svijetu živi blizu dva miliona Bosanaca i Hercegovaca i uglavnom se radi o ekonomski jakim i obrazovanim ljudima. Ekonomski analitičari tvrde da je dijaspora neiskorišten kapacitet koji može postati jedan od ključnih pokretača ekonomskog, ali i ukupnog razvoja BiH.

Unapređenje odnosa na relaciji dijaspora – bh vlasti, treba biti u povezivanju bh. građana iz inostranstva sa donosiocima odluka u BiH. Korak dalje u tim odnosima mogao bi se desiti usvajanjem dokumenta kojim se saradnja dijaspore i BiH smješta i institucionalni segment.

Premam mišljenju ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, tim dokumentom definisali bi se principi kojim će se rukovoditi sve institucije prilikom poduzimanja aktivnosti i stvaranja uslova za saradnju sa iseljeništvom.

Podsjećamo na ranije objave da su se prilivi novca bh. dijaspore u BiH smanjivali iz godine u godinu i danas čine blizu 13 posto bruto domaćeg proizvoda. “Haber.ba” ističe da je bh. dijaspora prošle godine u BiH uložila skoro 2,5  milijarde KM, dok ministrica Borovac tvrdi  da će ministarsrvo raseljenih u narednom periodu sa bh. dijasporom raditi na otvaranju novih radnih mjesta od čega se može očekivati dugoročni profit.

haber.ba

Back to top button