Od 21 molbe za pomilovanje, Dodik prihvatio jednu

Od 21 molbe za pomilovanje, Dodik prihvatio jednu

Od 21 molbe za pomilovanje osuđenih osoba, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je lani prihvatio jednu.

Dodikovom odlukom o pomilovanju potpuno je oslobođena od izvršenja preostalog neizdržanog dijela kazne zatvora Dajana Ostojić (1988.) iz Kozarske Dubice.

Ostojić je presudom Osnovnog suda u Prijedoru od 9. marta 2012. osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 2. i 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Odlukom Dodika, ona je potpuno oslobađa od preostalog neizdržanog djela kazne zatvora, ali se ne navodi koliki je to period.

– Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo pravde dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja – navodi se u informaciji o pomilovanjima koju je Dodik dostavio Narodnoj skupštini RS.

Predsjedniku RS-a lani je još 20 osuđenih osoba podnijelo molbu za pomilovanje.

Molbe za pomilovanje podnijela su tri osuđenika za ubistvo, te isto toliko njih osuđenih za tešku tjelesnu povredu, po dva za razbojništvo, razbojničku krađu, neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, te, između ostalog, po jedan za tešku krađu, teško ubistvo, prevaru, primanje mita, otmicu, teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Zakonom o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik RS-a Narodnu skupštinu upoznaje o odlukama  u vezi s pomilovanjem donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

avaz.ba

Back to top button