Zaustaviti seksualne predatore među mirovnjacima

Američka ambasadorica pri UN-u upozorava da su djeca prenošena sa vojnika na vojnika, a grupna silovanja su snimana mobitelom.
Haley se obratila Vijeću sigurnosti UN-a nakon glasanja da se ukine mirovna misija na HaitijuArhiva

Ambasadorica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je da seksualno zlostavljanje koje su činili pripadnici mirovnih snaga UN-a “mora da stane”, nakon izvještaja u medijima o lancu seksualnog zlostavljanja djece u kome su oni učestvovali.

Haley se obratila Vijeću sigurnosti UN-a nakon glasanja da se ukine mirovna misija na Haitiju.

Ambasadorica SAD-a pozvala se na izvještaj agencije AP o lancu zlostavljanja djece koji su navodno vodile mirovne snage UN-a iz Šri Lanke, nudeći gladnim tinejdžerima i tinejdžerkama grickalice i kolače.

Snimanje mobilnim telefonom

“Djeca su prenošena sa vojnika na vojnika. Jednog dječaka silovalo je više mirovnjaka 2011. godine, a sve to je snimljeno mobilnim telefonom”, rekla je Haley na sjednici Vijeća sigurnosti, dodavši da ne zna šta bi rekla toj djeci.

UN potresa serija navoda o seksualnom zlostavljanju koje čine mirotvorci u misijama koje trebaju štititi civile.

Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo je mirovnu misiju na Haitiju nakon 13 godina i mijenja je manjim brojem pripadnika policijskih snaga.

Smanjenje budžeta UN-a

Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo Rezoluciju kojom se misija pod nazivom Minustah okončava najkasnije do 15. oktobra, javio je ranije AFP.

Prijedlog za prekid misije dao je u martu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a prijedlog je donijet uoči plana SAD-a da se drastično smanji budžet Ujedinjenih naroda.

Guterres je tada u izvještaju poslanom Vijeću sigurnosti naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi također bilo drastično smanjeno, prenio je AFP.

Izvor: Agencije

Back to top button