Erdogan: Sutra je dan obračuna našeg naroda sa izdajnicima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u Istanbulu kako će sutrašnji dan referenduma biti dan kada će se turski narod obračunati sa izdajnicima koji su 15. jula ubili 249 osoba, javljaju agencije.

“Ova nedjelja je dan kada ćemo se obračunati sa izdajnicima koji su 15. jula ubili 249 naše braće. Ova nedjelja će biti dan kada će naš narod očitati lekciju svim evropskim zemljama, koje nas u posljednja dva mjeseca žele uzdrmati različitim bespravnim aktivnostima. Ova nedjelja je dan pobjede našeg naroda nad mračnim silama. I najvažnije od svega, ova nedjelja bit će dan demokratske gozbe, dan odluke”, kazao je Erdogan.

Građani širom Turske sutra će izaći na biračka mjesta i dati svoj glas na referendumu o ustavnim promjenama, koje predviđaju prelazak ove zemlje s parlamentarnog na predsjednički sistem vođenja države.

Tokom posljednjih mjesec dana u Turskoj je vođena predreferendumska kampanja tokom koje su političke partije i predstavnici nevladinih organizacija imali priliku iskazati svoj stav “za” ili “protiv” pred sutrašnji referendum. Tom prilikom koristili su printane, ali i digitalne medije kako bi njihove poruke stigle do građana.

Kampanja je počela nakon što je paket ustavnih promjena načinjen od 18 amandmana usvojen u turskom parlamentu, te odobren i od strane predsjednika Turske Recep Tayyipa Erdogana.

Stranka pravde i razvoja (AK Parti), Stranka nacionalnog pokreta (MHP) i Stranka velikog jedinstva (BBP) vodile su kampanja “za” na referendumu, dok su Republikanska narodna stranka (CHP), prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP), partija Saadet i pojedini bivši zastupnici MHP-a izrazili su protivljenje ustavnim promjenama.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim, predsjednik MHP-a Devlet Bahceli su se tokom kampanje obraćali na velikim mitinzima pred desetinama hiljada okupljenih građana, dok je lider CHP-a Kemal Kilicdaroglu pretežno govorio na skupovima u dvoranama.

Premijer Yildirim tokom kampanje obišao je 51 turski grad, lidera CHP-a se obratio okupljenim građanima u više od 40 gradova, dok je Devlet Bahceli govorio na mitinzima u 10 turskih gradova. Osim javnih skupova, lideri turskih stranaka gostovali su uživo na televizijama, radio stanicama, te su poruke slali i putem društvenih platformi.

No, bilo je i interesantnih detalja tokom kampanje.

Erdogan je u istanbulskoj četvrti Sariyer posjetio štand CHP-a koji se zalaže za “ne” na referendumu, nakon čega je reagovao i lider ove stranke Kilicdaroglu, posjetivši standa “da” u gradu Gaziantepu.

Slični prijateljski susreti i poruke solidarnosti tokom kampanje mogla se primijetiti i među građanima na ulicama, ali i na društvenim mrežama.

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera. Parlament će povećati broj zastupnika s 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori u skladu s novim ustavom održe u novembru 2019. godine. Mandat predsjednika će trajati pet godina i jedna osoba će moći tu funkciju obnašati najviše dva puta.

saff.ba

Back to top button