Fahrudin Radončić nije bio pripadnik Armije RBiH

Lider Saveza za bolju budućnost i njegovi stranački glasnogovornici do sada su više puta isticali kako je Fahrudin Radončić sve vrijeme rata bio u Sarajevu i u Armiji BiH.

„Ja sam svaki dan rata bio u Sarajevu, u kući imam tri šehida, nekoliko ranjenih i ubijenih najboljih prijatelja“, isticao je Radončić u svojim javnim istupima, krajnje neumjesno spominjući braću svoje, zvanično bivše supruge Azre, koji su poginuli kao pripadnici Armije BiH.

„Radončić u kući ima tri šehida, sve vrijeme rata je bio u Sarajevu i Armiji BiH, njegova supruga i sestra su sa djecom cijeli rat bili u opkoljenom glavnom gradu BiH“, napisali su, opet, Radončićevi glasnogovornici, u saopćenju SBB-a, koje je objavljeno nedavno nakon što je predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kritizirao njihovog stranačkog šefa.

Suprotno tvrdnjama da je Fahrudin Radončić bio u Armiji BiH, prema zvaničnoj evidenciji Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH nije bio angažiran u jedinicima Oružanih snaga Republike BiH u periodu od 1992. do ‘95. godine?!

Činjenica da Radončić jeste bio u ratu, u kabinetu bivšeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, ali nije i „ratovao“, tek je jedan primjer da je nekadašnji medijski tajkun, a današnji političar, frizirao svoju službenu biografiju.

Podsjetimo da je, prema podacima koje je Fahrudin Radončić naveo u obrascu Centralne izborne komisije BiH, lider SBB-a srednju trgovačku školu u Ivangradu završio tek u 22. godini života, i to s prosječnom ocjenom dobar (3)?!

Pretpostavimo li da trgovačka škola u Ivangradu, baš kao i u Sarajevu, traje tri godine, ispada da je Radončiću trebalo punih sedam godina da stekne diplomu trgovca, čime se, budimo iskreni, ne bi pohvalio nijedan „intelektualac“.

Kako se, opet, nikako nije mogao čak sedam godina redovno školovati (svaki je razred, u prosjeku, pohađao dulje od dvije godine), sve su prilike da je Fahrudin Radončić srednju trgovačku školu završio vanredno, nakon čega je upisao Nastavnički fakultet u Nikšiću.

Diplomu nastavnika likovnog vaspitanja Radončić je dobio 1982. (studij, inače, traje dvije godine), i tako konačno došao do, kakvog- takvog, akademskog zvanja.

U isto je vrijeme, prema Radončićevim tvrdnjama, vrijedni i ambiciozni mladić iz Ivangrada (Berana) radio kao novinar i urednik u republičkom listu tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Omladinski pokret u Podgorici, gdje je prema njegovim tvrdnjama bio uposlen od početka 1978. do 1985.

Budući da je tadašnji direktor lista Omladinski pokret Dragan Bajraktarević umro, bit će gotovo nemoguće provjeriti kako je Fahrudin Radončić mogao punu godinu raditi kao profesionalni novinar, ako nije imao čak ni srednjoškolske diplome, nego samo završenu osnovnu školu

U službenoj biografiji Fahrudina Radončića, objavljenoj na internet stranici SBB-a, piše da je kao profesionalni novinar i urednik radio od 1978. godine, a da se od 1983. do 1988. profesionalno bavio društveno-političkim radom.

Izvor: Slobodna Bosna

Back to top button