Konsenzus međunarodne zajednice o okončanju Asadove vladavine u Siriji

Nakon sastanka sa članicama grupe G7 postignut je konsenzus o okončanju vladavine porodica Asad u Siriji, piše arapski web-portal «Baladi News», pozivajući se na neimenovani izvor, koji je potvrdio da je posjeta američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Moskvi bila s ciljem da se sa Rusima dogovore detalji. Neimenovani izvor je kazao kako Rusija više ne može pokrivati Asadove ratne zločine i da postoji konsenzus međenarodnih faktora, izuzev Rusije i Irana, o neminovnosti da Asad napusti vlast u Siriji.

Tillerson je iz Moskve poručio da je nužno da Asad sa vlasti ode u organiziranom procesu, potvrdivši da su SAD sigurne u to da iza hemijskog napada u Han Šejhunu stoji Asadov režim i da je za međunarodnu zajednicu neprihvatljivo da Bešar ili bilo ko iz porodice Asad nastavi vladati Sirijom.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault izjavio da su se članice grupe G7 na svome sastanku, usaglasile kako u Siriji nije moguće postići mirovno rješenje dok je Asad na vlasti. On je na konferenciji za novinare kazao kako su se članice grupe na svom sastanku, kao i na proširenom sastanku članica grupe sa predstavnicima Saudijske Arabije, Jordana, Turske, Emirata i Katara, svi složili da Sirija nema budućnost s Asadom na vlasti.

Na kraju proširenog sastanka njemački ministar vanjskih poslova kazao je: “Želimo da Rusija podrži politički proces kako bi se postiglo političko rješenje.”

Italija i Kanada su najavile moguće pooštravanje sankcija Rusiji ukoliko nastavi podržavati Bešara Asada.

Pripremio: Abdullah Nasup

Back to top button