OVO BH DIJASPORE NIKAD NEĆE RAMIZU SALKIĆU ZABORAVITI: Pogledajte šta je danas uradio…

 

 

Građani Bosne i Hercegovine, koji žive izvan domovine, važan su segment našeg korpusa i oni zaslužuju mnogo veću pažnju i intenzivniju komunikaciju od one koju smo do sada imali s njima, ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ta komunikacija se, saopćio je, mora institucionalizirati i stoga država Bosna i Hercegovina mora ući u proces osnivanja ministarstva za dijasporu, jer to od nas očekuje 1,6 miliona naših građana koji žele imati čvršću vezu sa svojom zemljom.

Salkić od 13. do 18. aprila boravi u službenoj posjeti građanima Bosne i Hercegovine u Švedskoj. U ovoj skandinavskoj zemlji živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a najviše u Malmeu, Geteborgu i Stockholmu.

S ciljem da ukaže na važnost dobrog organiziranja u dijaspori za osnaživanje države Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Salkić je 13. aprila održao političku tribinu u Zavičajnom klubu Krajišnika u Malmeu, a danas u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Geteborgu.

– Mi nemamo pravo da zapostavljamo naše ljude u dijaspori i da ignorišemo njihove zahtjeve, za otvaranje mogućnosti da daju svoj doprinos jačanju svoje domovine. Pored činjenice da oni finansijski pomažu Bosnu i Hercegovinu, ne smijemo smetnuti s uma da su naši građani u dijaspori naš najveći kapital i bio bi pravi luksuz da ih se odreknemo – istakao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Ovako male zemlje kao što je naša, kako je dodao, u potencijalu dijaspore mogu pronaći svoju šansu.

– Moramo se naučiti da poštujemo te ljude kao što rade druge zemlje. Pogledajte kako se cijene njihova dostignuća i uspjesi u tome svijetu, a mi uopšte ne reagujemo, ne dajemo tim ljudima prostor i ne pružamo im šansu da svojim znanjima i sposobnostima pomognu Bosni i Hercegovini. Naprimjer, bosanskohercegovačka zajednica u Švedskoj je najbolje integrisana zajednica u multikulturalnom švedskom društvu. Razgovarao sam sa mnogim našim ljudima u Švedskoj i kod svih sam vidio jaku želju da pomognu svojoj domovini. Stoga mi moramo naći načina da im pružimo šansu. Uradit ćemo sve da poboljšamo komunikaciju s njima i da u nekoliko opština otvorimo kancelarije koje će pomoći da ta komunikacija bude konkretna, da im olakšamo da ostvaruju svoja prava u svojoj zemlji – kazao je Salkić.

Nada se da će rezultati toga rada biti vidljivi i važni za sve.

Pozvao je građane Bosne i Hercegovine da se uključe i da pomognu u političkoj afirmaciji državotvorne ideje upravo u Banjoj Luci.

– Jedino se na taj način, našim jakim prisustvom u Banjoj Luci, može pobijediti bilo kakva ideja o podjeli Bosne i Hercegovine i okončati priča o nekakvim secesijama koje Milorad Dodik i SNSD najavljuju. Dakle, svojim djelovanjem mi te procese možemo i hoćemo spriječiti. Mi imamo taj potencijal, ali zlo se neće samo pobijediti. Moramo ga pobijediti jakom voljom da imamo državu mira i prosperiteta, državu istih mogućnosti za sve, u kojoj ničija prava neće biti ugrožena. Nažalost, sada smo svjedoci da djeca Bošnjaka u ovome entitetu nemaju pravo na bosanski jezik, da Bošnjaci i Hrvati nisu ravnopravni pri zapošljavanju u javni sektor, da se kreira društvo u kojem se sistemski ugrožavaju ljudska prava nesrba. Takvo društvo nema šansu da opstane – kazao je potpredsjednik Salkić.

Back to top button