Binali Yildirim: AK partija je pobjednik bez obzira na rezultate glasanja

 

“Obavio sam svoju građansku dužnost, sada ćemo vidjeti našu snagu”, kazao je Yildirim novinarima.

Macide Dogan, 67-godišnja domaćica, kazala je za Al Jazeeru da je Erdogan “jedan u milion” lider i pohvalila je razvoj Turske pod njegovom vlašću.

“Glasala sam za promjene kao konzervativna muslimanka koja je protiv nevjernika koji prijete Turskoj. Erdogan prkosi svjetskim silama koje ga izazivaju. Sjećamo se vremena prije Erdogana kada djevojke s maramama nisu mogle ući na univerzitetu ovoj zemlji. Sjećamo se vremena kada zdravstvena zaštita i putne komunikacije nisu bile kako treba”, kazala je Dogan.

Za ustavne promjene glasao je i 52-godišnji Ahmet Erturk.

“Prije AK partije smo bili prepušteni koalicionim vladama. Ako Bog da, sutra ćemo se probuditi u stabilnijoj Turskoj”, rekao je Erturk.

S Ahmetom i Macide ne slaže se 28-godišnja Sezer Sraikaya koja je zaokružila ne.

“Glasala sam protiv ustavnih promjena jer vjerujem da je parlamentarni sistem koji je uspostavio Kemal Ataturk dobar za nas”, kazala je Sezer.

Protiv promjena je i Ayse Mucek koja smatra da su demokratija i vladavina prava ugroženi pod Erdoganovom vladavinom.

“U Turskoj se dešavaju proizvoljna hapšenja i nema slobode medija. Ja sam stara i ne mislim na svoju budućnost, ali ukoliko se promjene dese mladi ljudi bi trebali napustiti ovu zemlju i potražiti bolje mjesto”, kazala je 65-godišnja penzionerka.

Glavna opoziciona stranka CHP i prokurdska stranka HDP upozorile su da bi izmjene zakona dale previše snage pojedincu.

“Mi ćemo glasati za budućnost Turske. Želite li dozvoliti da vaša djeca uđu u voz bez kočnica?”, upitao Kemal Kilicdaroglu, vođa CHP-a.

U međuvremenu, u oružanom sukobu između dvije grupe koji se desio u školi u Diyarbakiru gdje je uspostavljeno jedno od biračkih mjesta, povrijeđene su tri osobe, piše Hurriyet. Oružani sukob izbio je zbog neutvrđenih razloga, a povrijeđene osobe prebačene su u bolnicu.

klix.ba
Back to top button