Općinski sud Sarajevo: Amir Zukić i ostali se izjasnili da nisu krivi

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić i još osam osoba izjasnili su se pred Općinskim sudom u Sarajevu da nisu krivi za više krivičnih djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Fahrudin Ibrišimović, advokat Asima Sarajlića kazao je nakon ročišta da će svoju odbranu bazirati na istini, te da ništa od onoga što je navedeno u optužnici nije istina.

Advokat Mirsada Kukića, Rifat Konjić je rekao da ni po jednoj tački optužnice njegov branjenik nije kriv i da će se to dokazati.

– Njegovo ime je samo dodato tu kako bi se čorba bolje zakuhala – kazao je on, dok je adovkat Ahmed Žilić, koji zastupa Amira Zukića, kazao da je optužnica bazirana na indicijama.

– On čak tri osobe iz ove grupe koja je uhapšena uopćene poznaje. I to ćemo sve dokazati – naveo je Žilić.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Osim toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja, podsjeća BIRN-Justice Report.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”.

Nakon toga, dodali su iz Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Izvor : avaz.ba

Back to top button