Bakterije i stres česti uzroci

Infekcije urinarnog sistema javljaju se uglavnom kod žena starijih od 18 godina koje imaju normalan urinarni sistem i očuvanu funkciju bubrega, rijetko kod muškaraca mlađih od 50 godina. Najčešći uzročnici infekcije urinarnog sistema su crijevne bakterije (Escherichia coli je izazivač u 90 posto slučajeva).

selver-sabanovic

 Dr. Šabanović: Definirati uzrok

Specijalista urolog prim. dr. Selver Šabanović ističe da do infekcije urinarnog sistema kod žena najčešće dolazi zbog pothlađivanja, stresa, dijabetesa i nedostatka estrogena.

– Sve su to riziko faktori koji pospješuju infekciju. U liječenju je najvažnije uspostaviti dijagnozu i po mogućnosti uzrok. To mogu biti razne bakterije, od ešerihije do proteusa, a do dijagnoze se dolazi prema nalazu urina, odnosno urinokulture i antibiograma – kaže dr. Šabanović.

On ističe kako se prevencija sastoji u unošenju dovoljno tekućine, raznih čajeva, utopljavanju i adekvatnom tretiranju infekcije.

– U nekim slučajevima, ako je infekcija uporna, mora se provoditi profilaksa od nekoliko sedmica, mjeseci, pa i do godinu. Prema potrebi, ako je infekcija uporna, propisuju se uranoseptici, ali samo ukoliko je neophodno – kaže dr. Šabanović.

Izvor : avaz.ba

Back to top button