Istina boli: Dodik ponovo žestoko napao biskupa Komaricu

Nazivanje stvari pravim imenom je ponovo koštalo banjalučkog biskupa Franju Komaricu, koji se, po drugi put u samo godinu dana, našao na udaru predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Banjalučki biskup Franjo Komarica i Milorad Dodik

Banjalučki biskup Franjo Komarica i Milorad Dodik

Komarica je, podsjećanja radi, u posljednjem uskršnjem intervjuu kazao da nije potrebno formiranje trećeg „hrvatskog entiteta“ na teritoriju BiH, ukoliko će on biti poput RS-a.

– Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge partije nego samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda država? Kakva je to lakrdija od države? To će biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože taj hrvatski entitet, ako je to isto. Ovdje bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, odnosno ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i na sva osnovna ljudska prava i slobode, među kojima je također pravo na rodno mjesto, nema države – kazao je Komarica.

Nije se dugo čekalo na reakciju Milorada Dodika, koji je u otvorenom pismu Komarici poručio da njegove „neistinite izjave ne doprinose miru i suživotu“, te da se u RS-u poštuju temeljna ljudska prava. Dodao je predsjednik RS-a da je Komarica „zloupotrijebio veliki hrišćanski praznik Vaskrs da iznese niz neistina i da napadne RS izjavama poput one da je u njoj izvršen genocid nad Hrvatima, iako u njoj stoluje i živi bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali građani RS-a.“

RS je, smatra Dodik, nastala kao „izraz želje srpskog naroda za slobodom, da živi zajedno sa drugima i dijeli mir i tu slobodu“.

– Vi ste, u najmanju ruku, ophrvani mentalitetom isključivosti dok ste smogli snage da iznesete teške neistine kako u RS-u za Hrvate ‘nema kruha, nema vazduha'…!? Moram biti iskren i reći da još niko do sada nije smogao snage da takav pamflet podmetne ovdašnjoj javnosti, ali Vi, nažalost, jeste i to za Vaskrs – napisao je Dodik.

Hrvati se ne vraćaju u RS jer, uvjerava Dodik, oni žive u „nekom od 50.000 stanova i kuća Srba protjeranih iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Karlovca i ostalih gradova u Hrvatskoj“.

Podsjećanja radi, Dodik je žestoko napao Komaricu i u maju prošle godine, nakon što je banjalučki biskup uporedio zločine u Bleiburgu sa zločinima koji su u tokom proteklog rata u Banjoj Luci počinjeni nad Hrvatima, te je zatražio da se javno izvini zbog tog poređenja.

– Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije – zaprijetio je tada Dodik i tužbom.

faktor.ba

Back to top button