Mašić: Značajnije je ko broji glasove, nego ko kako glasa

Mašić: Značajnije je ko broji glasove, nego ko kako glasa
Politički direktor Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić izjavio je danas da SDP smatra da je najveći problem Izbornog zakona BiH sve veća i veća, kroz izborne cikluse, pljačka izbora.

Po njegovim riječima, danas je, nažalost, puno značajnije, ne ko kako glasa, nego ko broji glasove.

– Sve više je do brojača, a ne do glasača. S te strane, naš fokus će biti prvenstveno i isključivo u tom pravcu, da se spriječe i onemoguće izborne krađe – kazao je Mašić medijima.

Dodao je da u potpunosti podržavaju radnu grupu na iznalaženju rješenja koja će, kroz elektronske brojače, naprimjer, uspjeti riješiti te probleme.

Napomenuo je da su na proteklim lokalnim izborima postojale sredine u kojima ni nakon 72 sata od zatvaranja biračkih mjesta nisu stigli rezultati izbora. Po njegovom mišljenju, to prelazi sve okvire, sve granice.

– To su fokusi na kojima će SDP insistirati kada je u pitanju Izborni zakon. Bilo koja priča o daljim podjelama, dijeljenima kroz nove izborne jedinice, nove probleme, sigurno neće rezultirati na kraju usvajanjem, a nas će kao društvo ponovno odvesti u jednom potpuno nepotrebnom pravcu – smatra Mašić.

Kaže da je, ukoliko to bude išlo u tom pravcu, njihov stav vrlo jasan, dodajući da jedva čekaju da vide „šta se u tim kuhinjama skuhalo, a kuha se poprilično dugo“.

Mašić ističe da sve ono što će dodatno dijeliti, da li po etničkom, teritorijalnom, nacionalnom, bilo kojem pitanju, prilike i stanje unutar i Federacije i države BiH, od SDP-a BiH definitivno neće biti podržano.

– Meni je drago da konačno nakon tri godine najava njihovih dogovora i razgovora vidimo šta je to. Nikada još ništa nismo vidjeli na papiru. Konačno da vidimo na papiru to, ali očigledno ovo što Dragan Čović planira da će predložiti, to je nešto o čemu su oni sigurno razgovarali sa SDA. U kojoj mjeri imaju ili nemaju saglasnost o tim materijalima vidjet ćemo na samoj sjednici parlamenta – navodi Mašić.

Ističe da je SDP-u BiH generalno neprihvatljivo da se politika vodi na bilo koji način kroz ultimatume, prijetnje, ucjene i uvjetovanje bilo koje vrste za bilo šta.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button